Knjižnica u spomen Jakše Fiamenga

30_12_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: GKMM
Knjižnica u spomen Jakše Fiamenga

U studenome su pravni nasljednici donirali GKMM-u bogatu privatnu knjižnicu Jakše Fiamenga koja broji više od 3.000 knjiga, koje su zatim prebačene u prostor bivšeg Dječjeg odjela GKMM-a, kojem je potrebna adaptacija.

Prva obljetnica smrti Jakše Fiamenga, poznatog književnika i akademika, obilježena je inicijativnom za otvaranje knjižnice ispunjene građom koja je bila njegovom u vlasništvu, javlja GKMM.

U studenome ove godine njegov su nećak Denis Fiamengo i pranećakinja Maja Fiamengo, pravna nasljednica, donirali GKMM-u bogatu privatnu knjižnicu Jakše Fiamenga koja broji više od 3.000 knjiga. Djelatnici GKMM knjige iz stana u Radunici, u kojemu je Jakša živio, prebacili su u susjedstvo, u prostor bivšeg Dječjeg odjela GKMM-a, u Zagrebačkoj 4. Kako bi ta knjižnica mogla biti otvorena za korisnike, prostor je nužno preurediti.

Amandman koji će to omogućiti potekao je od strane gradske vijećnice Mirne Kovačić, članice UV GKMM, a Gradonačelnik ga je usvojio na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Splita.

Osigurana financijska sredstva omogućit će preuređenje prostora, formiranje pjesničko-glazbene zbirke te organiziranje kulturno-umjetničkih programa raznolikog sadržaja. Paralelno s kreiranjem te zbirke, stvarat će se pjesničko-zavičajna zbirka knjižnice, kao i zavičajno-glazbeni odjel Gradske knjižnice i Grada Splita.