Upali kosilicu za program u Zoni!

26_03_2018  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Upali kosilicu za program u Zoni!

Proljeće u Klubu Zona znači ponovno gužve na biciklopopravljaonici, znači i početak srednjoškolskog književnog kluba, ali znači i gostovanje na EgoFree festivalu, povratak najpopularnijih večeri društvenih igara, graffiti - street art...

Proljeće u Klubu Zona znači ponovno gužve na biciklopopravljaonici, znači i početak srednjoškolskog književnog kluba - svojevrsnih besplatnih priprema za državnu maturu, ali znači i gostovanje na EgoFree festivalu, povratak najpopularnijih večeri društvenih igara na Šperun, graffiti - street art radionicu, predavanje o nepoznatom Splitu, izložbe u kojoj su poznati hitovi u stripu, a psihički poremećaji u ilustraciji… I to nije sve!

KLUB ZONA U TRAVNJU

Književna čajanka: Ulica mračnih dućana (P. Modiano) / utorak, 3.4. / 19:00
Biciklopopravljaonica / četvrtak, 5.4. / 17:00 – 20:00
Večer modernih društvenih igara / subota, 7.4. / 20:00 – 00:00
Izložba: Strip u pjesmi, pjesma u stripu / utorak, 10.4. / 19:00
Srednjoškolski književni klub - pripreme za maturu / petkom, od 13.4. / 19:00
Književna čajanka / utorak, 17.4. / 19:00
Predavanje: Different Split / srijeda, 18.4. / 19:30
Predavanje: (De)stigmatizacija psihičkih poremećaja / subota, 21.4. / 18:00
Izložba: Psihički poremećaji u ilustraciji / subota, 21.4. / 19:00
Večer modernih društvenih igara / subota, 21.4. / 20:00 - 00:00
Graffiti-street art radionica / 23. - 26.4. / 18:00 - 20:00
Sociološka večer / srijeda, 25.4. / 20:00
Klub Zona @EgoFree / 27.-29.4. / 11:00 - 19:00 @Turska kula

Više informacija potraži na klubzona.net.


Samo u aktualnoj sezoni na Književnim čajankama pričalo se već o 12 književnih naslova. U nevelikoj grupi, uz čaj i kolače, u neformalnoj atmosferi i bez potrebe za predznanjem o književnoj kritici, svako dva tjedna u 19 sati priča se o novom djelu. U utorak, 3. travnja, na rasporedu je Ulica mračnih dućana (Patrick Modiano), a tada će se sudionici dogovoriti i o naslovu o kojem će diskutirati 17. travnja.

Biciklopopravljaonica se u Klubu Zona održava prvim četvrtkom u mjesecu pa će se prva proljetna radionica održati u četvrtak, 5. travnja. Od 17 do 20 sati svi zainteresirani mogu besplatno (naučiti kako) ukloniti kvarove i učiniti bicikl funkcionalnijim, a mogu se i pridružiti volonterima Popke u pomaganju drugima.

Najpopularnije večeri društvenih igara u Splitu vraćaju se na Šperun! Svako druge subote, sve do kraja svibnja, zainteresirani se mogu od 20 sati do ponoći pridružiti drugim igračima, donijeti svoju igru ili posuditi i naučiti igrati neku od 50-ak igara iz kolekcije Udruge za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST. Večeri modernih društvenih igara Ajmo se igrat! u travnju se održavaju 7. i 21. travnja.

Osmaši OŠ Srinjine i OŠ Silvije Strahimir Kranjčević iz Lovreća, uz mentorstvo Borisa Šituma, prenijeli su stihove glazbenih hitova u strip. Izložba Strip u pjesmi, pjesma u stripu otvorit će se u utorak, 10. travnja, u 19 sati, a kako TBF, M.O.R.T. ili Thompson pjevaju u stripu moći će se pogledati do 20. travnja.

U programu Kluba Zona treću sezonu zaredom održava se Srednjoškolski književni klub. Od 13. travnja pa do kraja svibnja, svakog petka od 19 sati, obrađivat će se naslovi s državne mature, a naslovi prvog petka su - Gospoda Glembajevi i Povratak Filipa Latinovicza. Svojevrsne besplatne pripreme za državnu maturu i ove godine vodi Irena Delonga Nešić, profesorica hrvatskog i engleskog jezika i književnosti.

Dasen Petrić ispričat će priču o drugačijem Splitu kojeg inače pokazuje samo turistima u obilascima nazvanima Different Split. Jednu zimu proveo je u knjižnici, kopajući po povijesnim knjigama, te prikupio podatke koje turisti rijetko čuju, a ni Splićani ih ne poznaju. Najpopularnije su priče o manje poznatim tamnim stranama različitih razdoblja splitske povijesti, od bordela do paljenja vještica, ali na predavanju u srijedu, 18. travnja, u 19:30 otkrit će i neke druge zanimljivosti.

U subotu, 21. travnja, otvara se nova izložba u ciklusu izložbi autora mlađe generacije Mladi izlažu. Ilustratorica i psihologinja Ines Ignjačić kroz ilustracije je prikazala depresiju, opsesivno-kompulzivni poremećaj, poremećaj ponašanja i fobije. Izložba Psihički poremećaji u ilustraciji otvorit će se u 19 sati, a u 18 sati joj prethodi predavanje (De)stigmatizacija psihičkih poremećaja na kojem će autorica u ulozi predavačice objasniti pojam psihičkih poremećaja te govoriti o predrasudama i diskriminaciji koje uzrokuju. Radovi će biti izloženi do kraja mjeseca.

Besplatna Graffiti - street art radionica održat će se od ponedjeljka do četvrtak, od 23. do 26. travnja, od 18 do 20 sati, sa završnim danom na EgoFree festivalu kada će uz polaznike radionice crtati i iskusni akteri splitske graffiti i street art scene. Voditelj radionice, Ivan Svaguša, već četvrtu godinu zaredom prenosi svoje znanje i iskustvo o graffitima i street artu. Sudjelovanje je besplatno, uz osiguran materijal, ali je potrebna rezervacija mjesta putem prijavnice dostupne na klubzona.net.

Na novoj Sociološkoj večeri dr.sc Saša Mrduljaš, znanstvenik koji je većinu svoje karijere posvetio sociologiji politike, održat će predavanje Suvremeni tokovi i pitanje razvoja hrvatskog društva. Predavanje će se održati u srijedu, 25. travnja, u 20 sati u Klubu Zona. Sociološke večeri u organizaciji Imaginacije – splitskog društva sociologa održavaju se od listopada prošle godine, a za cilj imaju doprinijeti istraživanju o građanskom odgoju.

Treće izdanje EgoFree Festivala održat će se od 27. do 29. travnja te će ponovno, uz besplatan ulaz, na livadama i u šumarcima Turske kule okupiti ljude željne plesa, učenja, kreativnosti, igranja, druženja i zabave. Dnevnom programu doprinijet će i repriza odabranih aktivnosti aktualne sezone Kluba Zona. Konačnoj odluci koje će se aktivnosti ponoviti na Turskoj kuli doprinijet će i glas javnosti putem ankete na Facebook stranici Kluba Zona!