Klooz ostavlja trag u Zadru

19_04_2013 / 11:53h  |  Autor: KMaja  |  Foto: arhiva udruge
Klooz ostavlja trag u Zadru

Početkom studenog prošle godine u centru Zadra otvoren je klub mladih Klooz – ne mjesto na kojem bi se ispijale beskonačne kave, već mjesto za edukaciju, raspravu i kulturno uzdizanje. Porazgovarali smo sa voditeljicom projekta...

Početkom studenog prošle godine u centru Zadra otvoren je klub mladih Klooz – ne mjesto na kojem bi se ispijale beskonačne kave, već mjesto za edukaciju, raspravu i kulturno uzdizanje. Kako su došli na ideju za klub, i što su postigli u ovih nekoliko mjeseci rada, upitali smo voditeljicu projekta, Moranu Rogić, tajnicu i koordinatoricu Udruge CINAZ pod čijim je okriljem Klooz.

– Ideja kluba za mlade je došla spontano u proljeće prošle godine. Uzimajući u obzir potrebe mladih u Zadru i dugogodišnji rad Udruge CINAZ u izvanškolskim aktivnostima, naša istraživanja i publikacije, smatrala sam da je inicijativa za klub mladih od velikog značaja za grad – kaže Morana. – Krenula sam u osmišljavanje programa i prijavila projekt, koji je odobren krajem ljeta, nakon čega smo odmah krenuli sa pripremom i organizacijom planiranih aktivnosti – dodaje.

U klubu su angažirani volonteri te stručni voditelji raznih radionica, a aktivnosti programa pokrivaju šest područja interesa mladih iz Nacionalnog programa za mlade, čime su privukli ciljanu populaciju. – Svi naši korisnici, bilo sudionici radionica, bilo posjetitelji, su uglavnom mladi u dobi od 15 do 30 godina. Pretežno je tu studentska populacija, ali i srednjoškolci su uključeni. Lokacija nam je jako dobra, u samom središtu poluotoka, u blizini Sveučilišta i mnogih srednjih škola – objašnjava Morana.

Prema broju posjetitelja i interesu za radionice, za koje broj prijava premašuje prostorom ograničeni limit od 15 polaznika, Morana smatra da su mladi jako zainteresirani za projekt te je, kaže, do sada primila same pohvale. Jedini problem je prostor, koji je premalen za sve zainteresirane. – Mladima u Zadru nedostaje jedan veći prostor u kojem bi mogli sudjelovati u kvalitetnim aktivnostima u slobodno vrijeme, u obliku Centra za mlade. Klub mladih jest početak, i zaista imamo bogat program i stručnjake vrijedne jednog centra. U Zadru postoji mnogo kreativnih mladih ljudi koji bi htjeli i mogu puno toga učiniti. Iznimno mi je drago što nam se mladi sami javljaju da bi željeli volontirati – ističe Morana.

U Kloozu impresivan niz događanja: od filmskih radionica do akustičnog koncerta

Do sada je Klooz ugostio impresivan niz radionica i događanja: filmsku radionicu (u sklopu koje su polaznici snimili film), radionicu za osposobljavanje volontera za rad na prevenciji suvremenih ovisnosti, glumačku radionicu, volonterske edukacije, književne večeri, tematske večeri, predstavljanja neafirmiranih i afirmiranih mladih zadarskih književnika i pjesnika, filmske večeri, Ruske dane, akustični koncert za Valentinovo, a svakodnevno nude uslugu besplatnog interneta, čitaonice i Info točke. U tijeku su fotografska radionica te radionica kritičkog mišljenja, a u planu su novinarska, likovna, medijska radionica te radionica za profesionalnu orijentaciju. Klooz potiče mlade Zadrane na kulturno uzdizanje i izvan svojih prostorija – ostvarili su suradnju sa HNK Zadar koji korisnicima daje popuste na pojedine predstave.