Kinoteka u svibnju

02_05_2018  |  Autor: I.Z.  |  Foto: havc.hr
Kinoteka u svibnju

Kinoteka je i u svibnju pripremila zanimljiv program. Od već poznatih programa do Dana smijeha, za svakoga će se naći ponešto.

Kinoteka Zlatna vrata u svibnju ima raznovrstan program. Na rasporedu će biti Dani smijeha/ Češke komedije, evropski filmski klub, oDOKa, Kino Cirkus, filmovi po izboru publike i još mnogo toga…

Prvi tjedan svibnja započinje sa reprizama. Gledatelji u srijedu, 2. svibnja, imaju još jednu priliku pogledati film Moje stvari/ Tavarataivas/ (Petri Luukkainen, 2013.), prikazan u sklopu programa za Dan planeta Zemlje, Thelmu/ (Joachim Trier, 2017.) norveškog kandidata za Oskara. Slijedeći dan, 3. svibnja, na rasporedu su Ivan/ (Janez Burger, 2017.) te češka crna komedija Kremator/ Spalovač mrtvol/ (Juraj Herz, 1969.). U petak i subotu, 4. i 5. svibnja, prikazat će se filmovi iz programa Dana planeta zemlje i Dani smijeha. Petak je rezerviran za dokumentarac o klimatskim promjenama Između neba i leda/ La glace et le ciel/ (Luc Jacquet, 2015.) i češku komediju Strogo kontrolirani vlakovi/ Ostre sledované vlaky/ (Jiří Menzel, 1966.), a u subotu pogledajte dokumentarac Ovo mijenja sve/ This Changes Everything/ (Avi Lewis, 2015.) te Ljubavi jedne plavuše/ Lásky jedné plavovlásky/ (Miloš Forman, 1965.), češku komediju koja govori o češkom gradiću koji se muči s opasnim manjkom muškaraca.

Na Svetog Duju moći ćete pogledati film o poetskoj vizija Dioklecijanove palače, Prizemljeni svemir/ (Lidija Špiranec, 2017.). U utorak, 8. svibnja, prikazat će se film Hannah Ardent/ (Margarethe von Trotta, 2012.) o istoimenoj njemačko-židovskoj filozofkinji i političkoj teoretičarki. Nakon toga, u sklopu Evropskog filmskog kluba, moći ćete pogledati ruski film Balada o vojniku/ Ballada o soldate/ (Grigorij Čuhraj, 1959.). Hannah Ardent možete pogledati i u srijedu, 9. svibnja, a prije nje pogledajte film Božja volja/ Die göttliche Ordnung/ (Petra Volpe, 2017.) koji govori o borbi Švicarki za pravo glasa. Četvrtak, 10. svibnja, posljednja je prilika ovaj mjesec da pogledate Thelmu, a nakon nje prikazat će se Napad na Nile Hilton/ The Nile Hilton Incident/ (Tarik Saleh, 2017.) detektivski film koji je dobio nagradu za najbolji film na filmskom festivalu u Sundanceu. Napad na Nile Hilton moći ćete pogledati i slijedeća dva dana. U petak ćete imati još jednu priliku pogledati Viva Ludež: Razgovor s trojicom od Ferala/ (Marina Banićević, Saša Stanić, 2017.), a u subotu je na rasporedu irska drama Tajno pismo/ The Seceret Scripture/ (Jim Sheridan, 2017.).

Treći tjedan u svibnju započinje prikazivanjem filma Napad na Nile Hilton u utorak, 15. svibnja. Nakon njega u evropskom filmskom klubu možete pogledati francuski film Orfej/ Orphée/ (Jean Cocteau, 1950.). U srijedu se ponovno prikazuju Tajno pismo i Božja volja, a u četvrtak nakon Hannah Arendt na rasporedu je Dvostruki ljubavnik/ Double Lover/ (François Ozon, 2017.). Dvostrukog ljubavnika moći ćete pogledati i u petak i subotu, 18. i 19. svibnja, a uz njega će se prikazati Pope, vrati se/ (Toni Volarić, 2017.), film o životu i djelu Momčila Popadića.

Pretposljednji tjedan svibnja započinje programom oDOKa u kojem će se prikazati Rizik/ Risk/ (Laura Poitras, 2017.), film o Julianu Assangeu koji se snimao šest godina. Slijedeći dan, 22. svibnja, moći ćete pogledati film koji je na Festival slovenskog filma 2017. osvojio nagradu za najbolji dugometražni igrani film, Ivan. Poslije njega, u programi evropskog filmskog kluba, prikazat će se triler Trans Europ-Express/ (Alain Robbe-Grillet, 1966.). Srijeda, 23. svibnja, rezervirana je za program Kino cirkusa u kojem će se prikazati film Bound by Flesh/ (Leslie Zemeckis, 2014.) o najpoznatijim sijamskim blizankama - sestrama Hilton. Prije toga na rasporedu je još jedna projekcija filma Pope, vrati se. U četvrtak, 24. svibnja, prikazat će se Dvostruki ljubavnik, a nakon toga možete pogledati Kratki izlet/ (Igor Bezinović, 2017.), film koji je osvojio Veliku zlatnu arenu za najbolji film na Pulskom filmskom festivalu. U petak, 25. svibnja, prikazat će se jedna od filmova po izboru publike, a ovaj mjesec to je Veliki Lebowski/ The Big Lebowski/ (Joel Coen, Ethan Coen, 1998.). Prije njega moći ćete pogledati Tajno pismo. Tjedan završava sa filmovima Napad na Nile Hilton i Hannah Ardent koji će se prikazati u subotu, 26. svibnja.

Ponedjeljak, 28. svibnja, rezerviran je za seriju predavanja tematski posvećenih 1968. godini. Nakon predavanja Hrvoja Klasića pustit će se dokumentarni film Generacija '68/ (Nenad Puhovski, 2016.). Na kraju mjeseca možete još jednom pogledati Tajno pismo, Dvostrukog ljubavnika te Božju volju.