Cirkus života u Kinoteci

16_12_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Room 100
Cirkus života u Kinoteci

Film donosi priču o cirkusu Circo Crescer e Viver smještenom u centru Rio de Janeira, na napuštenom parkingu koji je prije bio mjesto okupljanja prostitutki i narkomana, a danas je mjesto koje mijenja zajednicu.

Posljednji ovogodišnji Kino Cirkus, koji će se održati 16. prosinca u 20:00, u kinoteku Zlatna vrata donosi brazilski dokumentarni film Gira and the Circus of Life. Ulaz na projekciju se ne naplaćuje.
Dio je to inovativne petodijelne dokumentarne serije Reimagine Rio poznate brazilske filmašice Katie Lund (film Božji grad, nominiran za četiri Oskara i dobitnik brojnih nagrada!) i debitantice Lili Fialho.
Film donosi priču o cirkusu Circo Crescer e Viver (Growing and Living Circus) smještenom u centru Rio de Janeira, na napuštenom parkingu koji je prije bio mjesto okupljanja prostitutki i narkomana, a danas je mjesto koje mijenja zajednicu. Cirkus su pokrenuli dugogodišnji prijatelji Vinicius i Junior s idejom stvaranja utočišta za djecu i mlade iz favela koji se žele kreativno ostvariti i osigurati bolji život sebi i svojim obiteljima. Cirkus nudi cirkusku školu za djecu i mlade od 7 do 17 godina, formalno cirkusko obrazovanje za starije kao i različite prilike za izvedbe.

Film prati priče nekoliko članova cirkusa: Tayana, koja je podrijetlom iz favele Santa Marta i kroz cirkus je došla do staža u PROFACu (circus Program for Circus Artist Training); Alessandro i Francisco, tinejdžeri koji su cijelo djetinjstvo proveli u cirkusu i danas su odlični akrobati, te Djeferson koji je zbog svojeg netipičnog cirkuskog tijela nekoliko puta odbijen od strane Nacionalne cirkuske škole u Rio de Janeiru, ali je svoj dom pronašao u Circo Crescer e Viver.