KineDok u Beton kinu

10_04_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: KineDok / Press
KineDok u Beton kinu

KineDok je zajednički projekt 7 europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju kreativnih dokumentaraca. Splitski KineDok od ove godine održava se u Beton kinu u Domu mladih, a počinje 10. travnja projekcijom filma "Dani ludila".

KineDok je zajednički projekt 7 europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju kreativnih dokumentaraca. Održava se u prostorima koji nisu standardne kino dvorane - od kafića, klubova, domova kulture, galerija te u sklopu drugih filmskih manifestacija. Projekt traje cijelu godinu, a u 2019. donosi 14 dugometražnih dokumentaraca. Cilj projekta je zainteresirati širu publiku za dokumentarni film te razviti dijalog o društveno važnim temama. Nositelj projekta u Hrvatskoj je Restart documentary.

Splitski KineDok od ove godine održava se u Beton kinu u Domu mladih te je dio projekta "Gradimo Dom zajedno" na kojem je Festival mediteranskog filma Split partner Platforma Doma mladih. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a ulaz na projekcije je besplatan.

RASPORED PROJEKCIJA:

SRI 10.4. u 20h: "Dani ludila"
Damian Nenadić, Hrvatska, 76'
Dani ludila prikazuju nevjerojatnu odiseju dvoje psihički različitih i nepravedno odbačenih ljudi koji uče prihvatiti svoju različitost, suočeni sa sljepilom društva koje ih je olako proglasilo beznadnima, a zdravstveni sustav ovisnima.

UTO 23.4. u 20h: "Josipa, volim te"
Jadranka Cicvarič Siftar, Senad Zemunović, Hrvatska, 62'
Josipa se bori s posljedicama seksualnog zlostavljanja koje je trpjela od četvrte do dvanaeste godine. Senad započinje snimati film o njoj, no ulaskom u Josipin život on više nije objektivni filmaš, nego i sam postaje protagonist filma.

SRI 8.5. u 20h: "Zarobljena žena"
Bernadett Tuzza-Ritter, Mađarska, 90'
Zarobljena žena priča je o Marish, 52-godišnjoj Mađarici koja već 10 godina radi kao sluškinja jedne obitelji 20 sati dnevno bez plaće. Njezini su joj otimači uzeli dokumente i ne smije napuštati kuću bez dopuštenja. Poput životinje, daju joj samo ostatke hrane i nema krevet. Marish dane provodi sa strahom u srcu, no i dalje sanja o svom starom životu.

SRI 22.5. u 20h: "King Skate"
Šimon Šafránek, Češka, 80'
Dokumentarac o usponu skejtbordanja u Čehoslovačkoj, šarmantno je drzak, a ujedno mudar, melankoličan i angažiran prikaz potrage za slobodom u društvu koje guši komunistički režim. Jedinstvene arhivske snimke prati pankerski soundtrack (The Clash, Sex Pistols, Killing Joke,...) i uvodi nas u priču o kultnim majstorima skejta.

Više detalja o filmovima pronađite na: https://kinedok.net/hr