Kaštela puna kazališta!

03_05_2014 / 10:12h  |  Autor: I. Ze.
Kaštela puna kazališta!

Od 27. travnja do 17. svibnja održavaju se 4. Dani Kaštelanskog kazališta. Ovogodišnji program čini 11 predstava koje dolaze iz različitih krajeva svijeta...

Od 27. travnja do 17. svibnja, u prostorijama Pastoralnog centra u Kaštel Lukšiću, održavaju se 4. Dani Kaštelanskog kazališta. Ovogodišnji program čini 11 predstava koje dolaze iz različitih krajeva svijeta, čime Dani Kaštelanskog kazališta poprimaju međunarodni karakter i postaju mjesto susreta različitih kazališnih izričaja.

Od osnutka do danas Kaštelansko kazališe ugostilo je višeod 25 amaterskih predstava, a i sami su nerijetko nastupali pred svojim sugrađanima približavajući im tako svijet kazališta. Na mnogim smotrama i festivalima amaterskih kazališta, u Hrvatskoj i inozemstvu, Kaštelansko je kazalište primilo brojne nagrade i priznanja za svoj stvaralački rad.

Dani su otvoreni predstavom o klasnoj borbi - Snajper (Damir Karakaš/Ivica Buljan), nastalom suradnjom kazališta Compagnie Yeyotheathre Abidjan, Novo kazalište Zagreb i Mini teatar Ljubljana. Amatersko kazalište Moreta iz Kaštela imalo je priliku predstaviti se domaćoj publici prošlu srijedu s predstavom Ona, Kraljica (Marija Meri Brdarić), pričom o životu jedne obitelji sa ženom u glavnoj ulozi, koja je istodobno supruga, majka i nevjesta a u petak je Mrak teatar iz Županje, u predstavi Komedija kućanice (Elvira Lučić), prikazao bijeg kućanice od životne stvarnosti.

U subotu (3. 5.) u 20 sati Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda izvest će predstavu Tragičari od nevolje/Jubilej (A.P.Čehov/T. Goll/S.Stilinović), komad koji je, kako je i sam Čehov govorio, samo za zabavu i pouku kroz smijeh.

Likove opterećene vlastitim egzistencijama koji su u svome trajanju zaboravili na ljubav predstavit će Gradsko kazalište Mali princ iz Omiša u predstavi Kako je New York dočekao Krista (Ivan Raos/Otokar Levaj), koja igra 7. svibnja u 20 sati.

Predstava S čime, s kime u EU? (Dragan Tešić), Draft teatra Tuzla, interaktivna i multimedijalna stand up komedija, koja na specifičan način tretira aktualnu političku situaciju u BiH i njeno koketiranje s Europskom unijom na rasporedu je u subotu, 10. 5. u 20 sati.

U nedjelju, 11. 5. s početkom u 18 sati, počinje Put po svijetu (T.Nikoletić/D.T.Herman) s Gradskim kazalištem Beli Manastir i s tri mališana koji maštom mogu pokrenuti brda i okrenuti svijet.

Sinjsko pučko kazalište nastupit će 14 .5. u 20 sati s Pričom iz trgovačkog centra (Mate Matišić), o susretu dva gastarbajtera iz istog sela koji se susreću poslije tridesetak godina i kroz priču otkrivaju najintimnije trenutke svoga života.

Multimedijalna izvedba Percepcije pokreta (Nataša Pavlov), bazirana na improvizaciji pokreta i zvuka uz video u kojoj istražujemo individualne percepcije i komunikacije među izvođačima Impro movea – Teatra od soli na rasporedu je 15. 5. u 21h.

Predzadnja predstava na rasporedu igra 16. 5. u 20 sati,  kada Dramska amaterska družina Vodice igra predstavu Dvije (T.Stivičić/Z.Todorović). Priča o dvije mlade Zagrepčanke, koje svoje nestabilnosti skrivaju životom nalik onom iz ženskih časopisa, nije primjerena djeci i maloljetnicima.

Dani Kaštelanskog kazališta završavaju 17. svibnja u 20 sati, predstavom o 12 žena žrtava nasilja Želim da se oslobodim (Cvetin Aničić) Pozorišta Branislav Nušić iz Šida.