O njihovoj i tvojoj mladosti

08_05_2013 / 13:08h  |  Autor: G.B.  |  Foto: privatne arhive kandidata
O njihovoj i tvojoj mladosti

Osam splitskih gradonačelničkih kandidata užurbano se sprema za jedinstveno predizborno događanje A'mo vanka s gradonačelnikom.com. Dvije kandidatkinje su našle vremena ispričati nam kako su one provodile svoju mladost...

NOVO: Neki kandidati nisu ostvarili pravo na izlaganja, ali mogu doći na after uz DJ Solu

Prije nego pristupe usmenom ispitu pred publikom u O'Hari, kandidati moraju položiti pismeni ispit – pripremiti prezentacije. Anđelka Visković, Ivo Baldasar, Sanja Bilač, Hrvoje Tomasović i Marijana Puljak položili su pismeni, a za Tomislava Zaninovića posao je odradila Jadranka Polović. Ostali će svoju sreću morati potražiti na drugom roku ili mogu doći na after uz DJ Solu :)

Osam splitskih gradonačelničkih kandidata užurbano se sprema za jedinstveno predizborno događanje A'mo vanka s gradonačelnikom.com koje će se u četvrtak od 20:30 održati u O'Hari i na kojem će se pričati - samo o mladima. Svoje sudjelovanje najavili su Anđelka Visković, Željko Kerum, Ivo Baldasar, Vjekoslav Ivanišević, Sanja Bilač, Hrvoje Tomasović, Tomislav Zaninović i Damir Vidošević.

Ni u njihovoj mladosti vremena nisu bila sjajna, ali je život mladih bio - prva liga


Dvije kandidatkinje našle su vremena ispričati nam kako su one provodile svoju mladost, gdje su izlazile, koje su im najbolje uspomene te s kojim su se društvenim problemima suočavale.

- Ni tada nisu bila sjajna vrimena. Redukcija struje, vožnja autima u parne i neparne dane, nije bilo kave, cukra, banana, praška za robu, crni kruv čeka se ujutro u 5 uri… – započinje Sanja Bilač priču o svojoj mladosti u 80ima, no ne dvoji da je društveni život mladih u Splitu bio - prva liga.

- Uz bogate koncertne sezone koje su se osim u Velikoj dvorani Gripe održavali i po trgovima Split je ima i veliki broj klubova u kojima se slušala glazba – obnavlja Bilač svoje, kako kaže, najljepše uspomene i nabraja nazive klubova: Admiral, Kakadu, Yacht, TOK u podrumu stare Tehničke škole, STOP na FESB-u…

Anđelka Visković najbolje uspomene iz mladosti veže uz zajedničke pripreme za testove i kasnije ispite jer su joj to bila nezaboravna druženja puna smijeha, a kao najveći društveni problem svoje mladosti percipira drogu s kojom je već tada eksperimentirao veliki broj mladih.

- Kad sam krenula na fakultet nismo propuštali nijednu brucošijadu, a najčešće sam izlazila u Stobreč. S obzirom da sam ljeto provodila na Hvaru, neizostavna je bila Veneranda za večernje izlaske i, u to vrijeme, Fortica – priča Visković koja tijekom srednje škole nije puno izlazila u Splitu, nego se radovala vikendima i organiziranim druženjima u hvarskoj školi.

Sufinanciraje stažiranja, veće stipendije, Ured za mlade... i, naravno - dovršetak Doma mladih


U petominutnim kreativnim i dinamičnim prezentacijama svi će kandidati moći ispričati s kojim su se izazovima i problemima suočavali u svojoj mladosti, no pokazat će i percipiraju li ispravno probleme današnje mlade generacije i nude li im konkretne mjere kojima će im mladost učini ljepšom.

Čut ćemo tako ideje o sufinanciranju stažiranja i pokretanju poduzetničkog inkubatora za mlade, ali i obećanje o većim stipendijama, osobito za deficitarna zanimanja. Na listi obećanja jednog od kandidata naći će se i ideja da mladi na korištenje dobiju neiskorištene gradske prostore. Splitska gradska uprava mogla bi konačno dobiti Ured za mlade. Naravno da ni ovo predizborno vrijeme neće proći bez obećanja o završetku zgrade Doma mladih, a u istu kategoriju bi uskoro mogla ući i najava dovršetka realizacije projekta splitskih biciklističkih staza. Pričat će se i o Savjetu mladih i čut ćemo prijedlog da se mladi u rad Gradskog vijeća uključe kroz Vijeće mladih.

Koliko njihove priče drže vodu, čega su se uopće sjetili i koliko su kvalitetno u svojim izbornim programima razmišljali o potrebama mladih – dođite čuti i pitati u četvrtak u 20:30 u klubu O'Hara.