Kako pomoći stradalima u poplavi

19_05_2014 / 15:29h  |  Autor: A. Š.  |  Foto: Udruga Most
Kako pomoći stradalima u poplavi

Osim Hrvatskog Crvenog križa, donacije u Splitu prikupljaju i Udruga MoSt, HGSS te veterani 4. gardijske brigade. Trenutno su najpotrebnije hrana i higijenske potrepštine.

Sigurno nitko nije propustio vijesti o poplavi koja je poprimila katastrofalne razmjere u BiH i Srbiji, a proširila se i na Slavoniju. U lokalnim zajednicama pokreću se razne akcije i inicijative prikupljanja donacija za ljude evakuirane iz poplavom pogođenih područja. Kako je ljudskoj prirodi nažalost svojstveno da lešinari nad tuđom nesrećom, događaju se razne malverzacije pri samoj transakciji, koja je usto veoma komplicirana u administrativnom pogledu. Kako bismo bili sigurni kome šaljemo i da će pomoć brzo stići, najbolje je direktno uspostaviti kontakt s Hrvatskim Crvenim križem koji je na svojim stranicama objavio broj računa za novčane donacije i sve upute vezane za sadržaj i dopremanje potrebnih stvari. Građane Primorja, Dalmacije i otoka mole da ne sakupljaju hranu i vodu, već da uplate novac na broj računa ili pozivom na donacijski telefon, a ukoliko ipak žele donirati hranu i vodu, organizirat će se prijevoz.

Donacije u svojem prostoru, na adresi Gundulićeva 52, prikuplja i Udruga MoSt iz koje poručuju da su trenutno najvažnije hrana i higijenske potrepštine - MoSt-ov kombi za Slavoniju kreće u četvrtak ujutro. Od ponedjeljka do srijede veterani 4. gardijske brigade u prostorima svoje udruge u Ruđera Boškovića 25 također prikuplja hranu za oštećene u Slavoniji, a ako želite pomoći možete se obratiti i HGSS-u (splitska stanica ima adresu Šibenska 41).

Građani Hrvatske srećom su pokazali solidarnost i izvan granice; poslani su helikopteri u Srbiju, a ekipa ronilaca iz Hrvatke samostalno se organizirala i otišla u Srbiju kako bi pružila pomoć. U nizu hrvatskih gradova građani se solidariziraju sa svim žrtvama poplava, ne samo unutar Hrvatskih granica nego i izvan njih. Osim što prikupljaju pomoć, mnogi od njih nude i smještaj, što i oglašavaju putem društvenih mreža i drugih medija. Pokazalo se time da su solidarnost i empatija u nevolji jače od (političkih i vjerskih) granica.

Pomozi i na splitskim fakultetima

U prikupljanje pomoći za stanovnike područja pogođenih poplavama uključili su se studenti i zaposlenici Sveučilišta u Splitu akcijom Studenti Splita za Slavoniju. Akcija će se provoditi u razdoblju od 20. svibnja do 23. svibnja u objektima Studentskog centra u Splitu, gdje će se prikupljati namirnice, higijenske potrepštine te sredstva za sanaciju i čišćenje.

Pomoć za stanovnike Slavonije će se moći donijeti u slijedeće objekte: Studentski dom Kampus, Studentski dom Hostel, restoran na Ekonomskom fakultetu, restoran na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije, kantinu Libar (ex. Index u gradu), kantinu "Stop" na FESB-u te u kantinu na Pravnom fakultetu, odakle će ih preuzeti Udruga veterana 4. gardijske brigade.

Pomozi drugima pomoći - dopuni interaktivnu kartu

Index.hr objavljuje popis svih lokacija na kojima se mogu donirati hrana, higijenske potrepštine i ostalo što je potrebno građanima koji su ostali bez krova nad glavom. Popis možete pogledati ovdje.

Na priloženoj karti možete sami dodavati mjesta na kojima se pomoć prikuplja!