Kako nam tehnologija može pomoći da putujemo ekološki prihvatljivo?

13_06_2024 / 19:40h  |  Autor: Martina Dadić, Karlo Parčina, Marta Pulić, studenti Ekonomskog fakulteta u Splitu (poslovna ekonomija, smjer marketinga)  |  Foto: scaneat.app / screenshot
Kako nam tehnologija može pomoći da putujemo ekološki prihvatljivo?

Izbor aplikacija i mrežnih stranica.

Digitalna tehnologija u današnjem svijetu postaje neizostavan alat u promicanju održivog turizma. Pametne aplikacije, online platforme i digitalne inovacije imaju ključnu ulogu u poticanju ekološki osviještenih putničkih navika i podrške lokalnim ekonomijama. One pružaju putnicima informacije o održivim opcijama prijevoza, smještaja, ekoturističkim destinacijama i tako dalje.

Na tržištu postoje brojne aplikacije i mrežne stranice koje na razne načine potiču ekološki osviještene putničke navike. Neke od njih su:

1. EccoPassenger

Ova platforma, dostupna na čak pet jezika pomaže putnicima da pronađu ekološki najprihvatljivije načine putovanja. EccoPassenger uspoređuje CO2 i druge ekološke pokazatelje različitih oblika prijevoza kao što su vlak, automobil, zrakoplov…

2. Green Globe

Green Globe platforma promovira održivi turizam pružajući informacije o ekološki certificiranim smještajima, restoranima i aktivnostima širom svijeta.

3. HappyCow

Ova je aplikacija posebno korisna vegeterijancima i veganima jer pruža informacije o veganskim i vegeterijanskim restoranima diljem svijeta. Na taj se način potiču prehrambene navike koje su manje opterećujuće za okoliš jer, kako je znano, mesna industrija ima vrlo štetan utjecaj na okoliš.

4. BlaBlaCar

Ova aplikacija omogućuje vozačima da, uz određenu naknadu, ponude drugim putnicima koji putuju u istom smjeru slobodna mjesta u svojim automobilima. To je vrlo korisna usluga jer potiče dijeljenje resursa te smanjuje ispušne plinove po putniku. Umjesto da putnici idu vlastitim vozilom, u aplikaciji će pronaći jeftiniji, ali i ekološki prihvatljiviji prijevoz.

5. ScanEat

Scan Eat aplikacija korisnicima omogućava skeniranje barkodova prehrambenih proizvoda u svrhu dobivanja informacija o njihovim nutritivnim vrijednostima, sastojcima i potencijalnim alergenima. Također, aplikacija pruža informacije o održivosti proizvoda, uključujući ekološke oznake, način proizvodnje i podrijetlo sastojaka.

Digitalna revolucija transformirala je (i nastavlja transformirati) održivi turizam u svijetu. Ona postaje ključni saveznik te uvelike olakšava prakticiranje održivog ponašanja onima koji su ga spremni primjenjivati. Jako je važno osvijestiti se i pokrenuti se. Mali koraci čine velike promjene. Pokrenimo se!

Ovaj sadržaj kreirali su studenti u sklopu projekta "Karijera za zeleni, digitalni i održivi turizam" kojeg provodi Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, a Info zona je jedan od partnera u provedbi.