Kad si (mlad) u drugoj državi

19_12_2013 / 10:34h  |  Autor: I.Z.
Kad si (mlad) u drugoj državi

Članstvo Hrvatske u Europskoj uniji i povećana mobilnost stanovništva sve više aktualiziraju pitanje migranata te će se u Info zoni održati okrugli stol i projekcija dokumentarnog filma o društvenom položaju migranata prve i druge generacije.

Članstvo Hrvatske u Europskoj uniji i povećana mobilnost stanovništva sve više aktualiziraju pitanje migranata te će se u petak (20. 12.) od 14:30 u Info zoni održati okrugli stol i projekcija dokumentarnog filma o društvenom položaju migranata prve i druge generacije. Osim različitih iskustava gostiju, svi zainteresirani će moći poslušati i austrijske stručnjake te mlade predstavnike prve i druge generacije austrijskih imigranata koji su o svojim iskustvima govorili u filmu.

Dokumentarni film Isti ljudi, druga mjesta: Izazovi migracije nastao je u produkciji Info zone za vrijeme studijskog posjeta austrijskim organizacijama koje rade s migrantima. U njemu sudjeluju mladi prve i druge generacije austrijskih imigranata te stručnjaci koji rade u području migracija.

Na koje sve izazove i prepreke mogu naići mladi imigranti te koji su sustavi podrške u drugoj državi, ispričat će gošća okruglog stola, studentica Dina Lijić. Ona je dugo živjela u Italiji, a nedavno je uspješno dogovorila praksu u odvjetničkom uredu u Njemačkoj.

Što znači integracija manjina u društvo te s kojim se preprekama suočavaju pripadnici nacionalnih manjina u Hrvatskoj ispričat će Kadro Kulašin, jedan od aktivnijih članova Vijeća nacionalnih manjina u Splitu.

Događaj je organiziran u sklopu projekta Empowerment Towards Equal Opportunities financiranog od Instituta Otvoreno društvo u kojem sudjeluju grassroots organizacije mladih i za mlade iz Dalmacije, Slavonije i Baranje.