Jurčević: ISIL se može pobijediti u 5 dana

21_11_2015 / 13:29h  |  Autor: Marja Radić  |  Foto: Kvartash / Fb
Jurčević: ISIL se može pobijediti u 5 dana

Na predavanju Terorizam kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti Milan Jurčević govorio je o korijenima i uzrocima terorizma, o vehabističkom terorizmu u susjednoj BiH, ali i o ISIL-u i stavu koji bi Hrvatska trebala zauzeti prema izbjeglicama.

 Terorizam je jedna od najfrekventnije korištenih riječi u posljednje vrijeme, a zbog posljednjih događanja vezanih uz parišku tragediju ujedno je jedna od najstrašnijih. Neki su to od razloga zašto je 19. studenog, u sklopu projekta Kvartash koji provodi udruga MoSt, održano predavanje Terorizam kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti Milana Jurčevića, magistra forenzike i nacionalne sigurnosti.

Kratka povijest džihada

- Pojam nacionalna sigurnost označava sigurnost građana i imovine te zahtijeva ekonomsku stabilnost. Unutar sebe ima različite sustave: vojsku, policiju, obavještajne službe te neke civilne udruge - u uvodu je istaknuo gost predavač. Govorio je, zatim, o džihadu koji spada u vjersku kategoriju terorizma, a prisutan je od najranijih vremena kada ga je prorok Muhamed prilagodio plemenskim zajednicama te mačem širio islam. Ima tri stupnja: borbu protiv zla u samom sebi, borbu protiv nevjernika i borbu protiv loših muslimana od kojih je potonja najproblematičnija.

- Na ovim prostorima džihad nije vezan s islamskim radikalizmom, koji je došao u prvi plan nakon pada WTC-a 11. rujna, već je nastao mnogo ranije kroz vehabizam, pokret nastao u Saudijskoj Arabiji čiji je cilj bio vratiti islama temeljnim učenjima iz 9. stoljeća nove ere – nastavlja magistar i objašnjava kako je monarh Ibn Saud učvrstio taj sustav vjerovanja i obvezao ga na rat.

Vehabije u Bosni

Vehabijski utjecaj, objašnjava predavač, dolazi u Bosnu i Hercegovinu 1990. godine kada je Alija Izetbegović, prvi predsjednik BiH, napisao političko-vjerski program Islamsku deklaraciju kojom zagovara reislamizaciju BiH te početkom rata uputio poziv radikalnim elementima s Bliskog Istoka koji dolaze i sudjeluju u ratu 1992. do 1995. godine. Po nekima, radi se o brojci od oko 3 000 do 4 000 ljudi, a neki govore o čak 6000 ljudi. Hrvatska je bila zemlja ulaska mudžahedina zahvaljujući humanitarnim organizacijama. Čak je i Split bio jedna od točaka odakle su odlazili na bojišta u Bosni.

Problemi se nastavljaju njihovim ostankom u Bosni nakon rata: Izetbegović ih ostavlja zbog izvlačenja novca s Bliskog Istoka. Uslijedili su bombaški napadi na policijske postaje i auto bombe, a sam pokret lokalizirao se po selima na 17 mjesta u srednjoj Bosni gdje stvaraju zajednice. Vezane za pojedince, one daju ideološku notu, a slijede ih većinom neobrazovani i siromašni stanovnici, iako ima i bogatih visokoobrazovanih.

Sloboda prestaje kad se vrijeđa drugoga, ali to nije izgovor za napad

Osvrnuvši se na napad na redakciju satiričkog časopisa Charlie Hebdo, Jurčević kaže kako sloboda koju taj list upražnjava nije sloboda: ona prestaje kada se vrijeđa drugoga, dok se s druge strane ne može reći da su sami izazvali taj napad: - Nužno je poštovati islam i njihove svetinje. Naposljetku, to je demokratsko poštivanje u duhu naših uvjerenja – naglašava.

Interesi Zapada na Bliskom Istoku

Da bi rasvijetlio uzroke i korijene terorizma, Jurčević objašnjava zašto se Zapad miješa u bliskoistočne zemlje, a ne, na primjer, u Afriku gdje djeluje Boko Haram, nigerijska islamistička skupina, možda još okrutnija od svih ostalih: - Zbog borbe za pozicije i resurse: Afganistan jer se nalazi na povišenoj točki s koje se lako kontrolira okolica i zbog pitke vode te uzgoja hašiša; Irak zbog velikih količina nafte, dok se Sirija nalazi u centru, okružena Kaspijskim jezerom, Crvenim morem, Perzijskim zaljevom, Sredozemnim morem i Crnim morem.

Stanovništvo Bliskog Istoka zbog djelovanja Zapada vratilo se u kameno doba. Možda su srušili totalitarne režime u nekim državama, ali zapadnjaci nisu u stanju izgraditi državu, smatra Jurčević. A nekoć je Istok bio napredniji od Zapada, dodaje.

Hrvatska bi trebala primati izbjeglice pogođene ratom

Što se tiče Hrvatske, ona bi trebala podupirati liberalne snage u BiH, mišljenja je predavač. - Trebamo razumjeti muslimane, graditi džamije tako da se uklope u naše područje, povući vojsku iz Afganistana, ne sudjelovati u oružanim akcijama te u izbjegličkoj krizi primiti one koji su pogođeni ratom.

ISIL se može pobijediti u pet dana

Na pitanje može li Islamska država biti pobijeđena, Jurčević je rako da može u - pet dana:
-ISIL ima 40 000 ljudi, ali u vojnom smislu ne vrijedi ništa. To su većinom pustinjska područja, a kako je Asadov režim pao, jedno iskrcavanje velike sile bilo bi dovoljno. Pobijedit će se kada nekome to bude odgovaralo.

Predavanje koje poziva na razumijevanje i poštivanje vjerskih sloboda, Jurčević završava mišlju da je odgovornost na svakom od nas jer je ionako teret povijesti nosio mali čovjek, a Zapad je bio jak kada je njegovao kršćansku civilizaciju kojoj se mora vratiti da bi opstao.