Još više događanja u Zoni!

24_09_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: I. Z.
Još više događanja u Zoni!

U novoj sezoni ponudit će se još više pa već u listopadu ima više od 70 sati besplatnog programa – radionica, druženja, predavanja te još jedna izložba.

U prethodnoj sezoni Info zona je u suradnji sa više od 40 suradnika te 22 organizacije i druge pravne osobe realizirala više od 900 sati besplatnog programa za mlade u Klubu Zona. U više od 400 termina održano je 19 jednodnevnih, višednevnih i višemjesečnih radionica i tečajeva, realizirano je 12 izložbi, održano 8 putopisnih predavanja, ugošćeno 7 izdanja splitske biciklopopravljaonice te 30 večeri modernih društvenih igara. Na druženjima Književnog kluba sudjelovalo je ukupno više od 200 srednjoškolaca te je obrađeno 11 naslova s državne mature. Zanimljivo je i da je Info zona u prošloj godini porezima, prirezom i naknadama u proračun Grada Splita uplatila 38 tisuća kuna, što je za tri tisuće kuna više od iznosa koji je Grad Split uplatio za rad Info zone u prošloj godini.

>> Lajkaj Klub Zona i pripremi se za još jednu bogatu sezonu događanja!

U novoj sezoni Klub Zona nudi još više događanja! I prije najave sezone otvorena je izložba Mihaele Erceg, brucošice koja je crtala i za Reebok, a već u listopadu nudi se više od 70 sati besplatnog programa – radionica, druženja, predavanja te još jednu izložbu.

Rujan ćemo završiti uz argentinski tango - ples koji izaziva ovisnost te se koristi i u medicinskoj terapiji, no papa Pio X. smatrao ga je nepoželjnim. Multimedijalnim predavanjem u organizaciji Tango akademije Split, u petak 30. rujna u 20 sati poslušajte zanimljivosti o argentinskom tangu - kako je nastajao te što danas predstavlja u svijetu. Možda napravite i prve plesne korake.

Splitska Biciklopopravljaonica 1. listopada vraća se u Zonu gdje će gostovati svake prve subote u mjesecu, od 12 do 16 sati. Volonteri Udruge Permakultura Dalmacija nastavljaju besplatno uklanjati kvarove na biciklu, činiti ih funkcionalnijima i sigurnijima te prenositi svoje znanje o održavanju bicikala. Zainteresirani im se mogu i pridružiti u radu i pomaganju drugima.

Kaštelansko kazalište izvest će u ponedjeljak, 3. listopada, u 19 sati ulomak iz predstave Smrtni grijesi koja na duhovit i povremeno šokantan način potiče na razmišljanje kako bi obitelji mogle funkcionirati za pedeset godina. Dramski rukopis Felixa Mitterera na kazališne daske postavljen je pod redateljskom palicom Roberta Raponje. Nakon ulomka iz predstave publika će kratkom prezentacijom upoznati Kaštelansko kazalište - postignuća i manifestacije koja organiziraju, pa tako i Dane kaštelanskog kazališta koji se održavaju već šest godina te okupljaju kazališne kuće i umjetnike iz Hrvatske i regije. Saznat će i kako se postaje dio glumačke ekipe te kako ugostiti ili posjetiti predstave Kaštelanskog kazališta među kojima je i hvaljena crna komedija Keks i glad.

U prošloj sezoni druženja i rasprave o naslovima s državne mature privlačili su i do 50 sudionika te se ukupno više od dvije stotine srednjoškolaca na Književnom klubu pripremalo za ispit državne mature. Moderatorica večeri i ove će sezone biti Irena Delonga Nešić, a termin druženja bit će svakog prvog radnog utorak u mjesecu u 19.30. O kojem naslovu će se raspravljati 4. listopada, odlučit će glasovanje na Facebook stranici Kluba Zona.

Prva sezona Kvizanja odigrala se 2011. godine, tek prošle godine svako kolo je postalo tematski određeno, a ove godine organizatori su poslušali sugestije igrača te uveli još jednu novinu - u drugi krug ulaze sve ekipe, a ne samo dvije s najviše bodova. Dvočlane ekipe u prvom će krugu odgovarati na 20 pitanja s ponuđenim odgovorima, a u drugom krugu će ih do titule pobjednika voditi set od deset pitanja bez ponuđenih odgovora. U Zoni će se Kvizati prvom radnom srijedom u mjesecu u 20.30, a tema listopadskog kola inspirirana je zatvaranjem kluba O'Hara. Tako će se 5. listopada dokazivati znanje o splitskoj sceni i klubovima. Prijave za sudjelovanje dostupne su na Facebook stranici Kluba Zona.

U prvom tjednu nove akademske godine organizacija Erasmus student network organizira Welcome Week za strane studente u Splitu. Jedno od događanja održat će se 6. listopada u 19.30 u Klubu Zona Svi zainteresirani moći će upoznati splitske Erasmus studente, upoznati ih sa Splitom, ali i u neformalnoj atmosferi od gostiju saznati poneku zanimljivost i korisnu informaciju.

Sada već tradicionalna novinarska radionica Mate Prlića u Klubu Zona počet će 17. listopada, a ove će godine uključivati i predavanja renomiranih splitskih novinara koji će podijeliti svoja iskustva rada u novinarstvu. Tijekom dvadesetak sati predavanja, praktičnih zadataka i individualnog rada sudionici će se upoznati sa osnovama novinarskog posla, različitim novinarskim formama i najčešćim pogreškama. Realizacijom praktičnih zadataka primijenit će i usavršiti stečena teorijska znanja, a najbolji tekstovi bit će i objavljeni. Radionica će se održavati do kraja listopada, gotovo svaki radni dan od 17 do 19 sati. Sudjelovanje je besplatno, no potrebna je rezervacija mjesta putem prijavnice na Facebook stranici Kluba Zona.

Sudionici Jezičnih vratolomija četiri četvrtka, počevši od 13. listopada u 19.15, zabavljat će se smišljajući i primjenjujući nove riječi, osvještavajući jezične nelogičnosti i zamke te učeći na gramatičkim i pravopisnim pogreškama. Radionicu će voditi Ines Džaja, mlada profesorica hrvatskog jezika. Dinamična atmosfera prava je prilika za otkriti zabavnu stranu pravopisa i leksika, ali i za korigirati svoje gramatičke i pravopisne nesavršenosti. Sudjelovanje je besplatno, no potrebna je rezervacija mjesta putem prijavnice na Facebook stranici Kluba Zona.

Zahvaljujući večerima društvenih igara, Zona je prošle godine postala popularno odredište subotnjih izlazaka. Od 15. listopada ponovno ćete subotom od 20 sati do ponoći moći donijeti svoje omiljene društvene igre ili se pridružiti drugim igračima. Poneku subotu fond igara pojačat će i ekipa Udruge za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST čija su gostovanja u Zonu već privlačila i do 50 igrača po večeri.

Erasmus studenti u prvim će tjednima svog splitskog studentskog života osmisliti način kako oni primjenom svojih znanja i vještina mogu doprinijeti lokalnoj zajednici. O čemu je točno riječ saznat ćemo na događanju Glas i od nas koje će Erasmus student network organizirati 18. listopada u 18 sati u Klubu Zona.

U novoj sezoni jednom mjesečno iTHEom, udruga studenata filoloških smjerova Filozofskog fakulteta u Splitu, održavat će predavanja, razgovore o književnosti i tematska druženja. U srijedu, 19. listopada u 20 sati, tema predavanja bit će - glazbeni spotovi. Andrea Jović, suradnica glazbenog bloga Lake Note, publici će objasniti dilemu jesu li glazbeni spotovi komercijalna ili ipak i umjetnička forma te što ih razlikuje od holivudskog filma. Prikazat će i neke netipčne spotove, ali i primjerima uspješnica pokušati razotkriti tajnu dobrog spota.

Tri mlade profesorice jezika, Ivana, Lukrecija i Maja, pišu osvrte na književna djela za svoj blog Djevojke koje čitaju, a od listopada će u Klubu Zona održavati i Književne čajanke. Petkom od 20 sati uz raznovrsne okuse čajeva, zabavu, kreativnost i kritičko mišljenje vodit će se rasprave u svrhu novih književnih spoznaja.

- Nije važno koliko ćemo knjiga pročitati, nego da ih kvalitetno obradimo i da se zabavimo - naglašavaju djevojke, objašnjavajući da će sudionici zajedno dogovarati dinamiku rada te naslove koji će biti tema njihovih tjednih druženja. Ipak, datum prvog druženja je unaprijed određen za 21. listopada, a i prvi naslov je već zadan - Djevojka u vlaku. Riječ je aktualnom hitu, trileru Paule Hawkins čija ekranizacija ove jeseni dolazi u kina.

Portal Klubskascena.hr u sklopu obilježavanja petnaest godina rada donosi neobičnu izložbu fotografija iz hrvatskih klubova - Kako izgledaju klubovi jutro poslije. Fotografije renomiranih fotografa prikazuju dvadesetak hrvatskih zimskih i ljetnih plesnih podija netom nakon što ih napuste posljednji plesači. Nemali interes javnosti izazvao je sličan projekt dvojice studenata koji su na isti način prikazali njemačke klubove pa će i izložba hrvatskih fotografa nakon Splita gostovati i u Zagrebu. Izložba u Klubu Zona otvara se u nedjelju, 23. listopada, u 19 sati i bit će otvorena do početka studenog.

U drugoj polovici listopada počinje Tečaj hrvatskog znakovnog jezika koji Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir održava u suradnji sa Info zonom od 2008. godine. Polaznici kroz predavački i praktični dio uče komunicirati na znakovnom jeziku i na taj način doprinose i svojoj većoj zapošljivosti. Tečaj prati akademsku godinu, ukupno traje dvije godine, odnosno četiri semestra, i održava se jednom tjedno u trajanju dva školska sata. Prijave su do kraja rujna dostupne na dodir.hr, a polaznici za sudjelovanje na tečaju moraju kupiti didaktički materijal (udžbenik s DVD-om) čija je cijena, sa administrativnim troškovima, 200 kuna po semestru.

Od 24. listopada počinje nova Radionica filmske analize na kojoj će ljubitelji filma učiti iščitavati i analizirati simbole, metafore, pogreške i skrivene informacije koje se nalaze u filmovima. Koncept radionice prilagođen je polaznicima koji se prvi put susreću sa filmskom analizom, ali i onima koji su sudjelovali na sličnim radionicama prethodnih godina u Klubu Zona.

Kroz jedanaest dvosatnih predavanja, ponedjeljkom u 20 sati, mladi redatelj Erik Lončar sudionike će učiti kako iščitavati i analizirati simbole, metafore, pogreške i skrivene informacije koje se nalaze u filmovima. Kroz predavanja i realizaciju praktičnih zadataka naučit će sami pisati filmske analize od kojih će neke i biti javno objavljene. Erik u Klubu Zona vodi i Filmski klub, a vodio je i nekoliko drugih radionica iz područja filmske umjetnosti te povremeno piše filmske analize za portal infozona.hr. Sudjelovanje je besplatno, no potrebna je rezervacija mjesta putem prijavnice na Facebook stranici Kluba Zona.

I ove će sezone Imaginacija - splitsko društvo sociologa u Zoni organizirati Malu školu sociologije u sklopu koje će se jednom mjesečno održavati predavanja o aktualnim društvenim pitanjima. Prvo ovosezonsko predavanje održat će se u utorak, 25. listopada, u 19:30 i za temu ima otočnu svakodnevnicu mladih. Kako život na otoku kao depopulacijskom središtu utječe na stavove i ponašanja mladih, kako provode svoje slobodno vrijeme, koliko su zadovoljni životom u Hrvatskoj i bi li željeli napustiti otok tek su neka od pitanja na koje će odgovore ponuditi Teuta Viktorija Stipišić, predstavljajući rezultate svog istraživanja. Prvostupnica sociologije u svom izlaganju referirat će se i na podatke dobivene istraživanjem mladih koji žive u velikim urbanim sredinama.

Papirologija, trosatna radionica reciklaže papira održat će se u srijedu, 26. listopada, u 18 sati. Sudionici će u kreativnoj atmosferi, reciklirajući stari novinski papir, učiti izrađivati ukrase, prigodne predmete, dječje igre i druge uporabne predmete od papira. Sudjelovanje je besplatno, no potrebna je rezervacija mjesta putem prijavnice na Facebook stranici Kluba Zona.

Počevši od 28. listopada u 17.30, udruga Permakultura Dalmacija će svako četiri tjedna održavati dvosatno druženje permakulturaša i onih koji to tek žele postati. Svi zainteresirani na Permakulturi u Zoni moći će usvajati, razmjenjivati i prenositi znanja i iskustva iz područja permakulture, a održavat će se i tematske radionice, predavanja i slično.

Udruga osoba s cerebralnom paralizom Srce od 30. listopada svake će nedjelje u 18 sati u Klubu Zona održavati svojevrsni talk music show Srce u Zoni u kojem će gostovati članovi udruge. Voditelji će sa gostima razgovarati o temama iz svakodnevnog života, njihovim izazovima i uspjesima, a publika će imati priliku i upoznati njihove glazbene, glumačke i recitatorske talente.

Sadržajan listopad tek je najava još sadržajnije sezone

Već početkom studenog otvara se izložbu Done Tomić, a u studenom će se održati i prvo ovosezonsko druženje Filmskog kluba, na kojem će svako četiri tjedna zaljubljenci u film analizirati prethodno pogledane filmove, a na Stripaškim kružocima će svako drugi mjesec glavnu riječ imati drugo lice sa strip scene. Započet će i niz putopisnih predavanja koja će se održavati jednom mjesečno, održat će Drabble radionica, počet će Radionica pletenja… Do kraja sezone održat će se i radionica reciklaže odjeće, street art radionica, strip radionica, Biljoteka, radionica financijske pismenosti, nacionalne večeri, radionica keramike, nove izložbe i brojna druga događanja.

Izloži svoje radove u prostoru Zone!

Do kraja rujna otvorene je poziv za organizaciju grupnih i individualnih izložbi u Klubu Zona za 2017. godinu. Za prijavu je potrebno na [email protected] poslati kratki opis izložbe, biografiju autora te fotografiju, skicu ili video zapis najmanje tri rada. Klub Zona osigurat će promociju događanja i zadovoljiti osnovne tehničke zahtjeve, a postoji mogućnost i participacije u dijelu troškova realizacije izložbe.