Još jedno uspješno Ljeto

16_08_2015 / 16:15h  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: Splitsko ljeto
Još jedno uspješno Ljeto

Neke su izvedbe prošle više, neke manje zapaženo, neke su bile uspješnije, neke manje uspješne, no sve u svemu Splitsko ljeto uspjelo je ponovno zaintrigirati, predstaviti nešto novo, te oživjeti ljetnu kulturnu ponudu grada.

 Koncert Zagrebačkih solista u Meštrovićevim Crikvinama ispratio je u petak, 14. kolovoza, 61. Splitsko ljeto koje je, nakon izvedbe u 22.30 sati, zaključeno u dvorištu Galerije Meštović.

Komorni gudački ansambl pod vodstvom glasovitoga violinista Sretena Krstića, koji je ujedno i koncert-majstor Münchenske filharmonije, tijekom devedeset minuta pružili su publici istinsku koncertnu poslasticu. Interpretacijama djela Petra Iljiča Čajkovskog, Béle Bartóka i Astora Piazzole učinili da se pojam o vremenu i mjestu izgubi. Šteta doduše što se činilo da je koncert proletio prebrzo i trajao prekratko.

U sklopu ceremonije zatvaranja donesen je osvrt na proteklih mjesec dana kada je Splitsko ljeto, iako srezanog budžeta, uspjelo na 19 različitih lokacija u Splitu, ali i okolici, predstaviti 50 izvedbi, od kojih su održane tri premijere u vlastitoj produkciji i koje su uključivale i dvije praizvedbe. Tijekom srpnja i kolovoza predstavili su se u nešto drugačijem izdanju Peristil, Prokurative, Sustipan, podrumi Palače i Meštrovićev kaštilac, kalete Lučca, Galerija umjetnina, te zgrada i dvorište HNK.

Neke su izvedbe prošle više, neke manje zapaženo, neke su bile uspješnije, neke manje uspješne, no sve u svemu Splitsko ljeto uspjelo je ponovno zaintrigirati, predstaviti nešto novo, te oživjeti ljetnu kulturnu ponudu grada.

U sklopu zatvaranja dodijeljene su i tradicionalne nagrade Judita za najvrjednija umjetnička dostignuća u glazbenom i dramskom programu Festivala. Ovogodišnje statue otišle su u ruke violončelistici Kajani Pačko i gitaristu Petritu Çekuu, te glumcu Slavenu Španoviću za ulogu u predstavi Plemena. Sa zadovoljstvom mogu potvrditi da su nagrade itekako zaslužene u obje kategorije, budući da sam imala priliku prisustvovati i koncertu i predstavi.
Glazbeni i žiri u sastavu Tatjana Alajbeg, Kosovka Čudina i Mirko Jankov jednoglasno je odlučio da su Pačko i Çeku svojim koncertom u dvorištu Galerije umjetnina zaslužili nagradu za najveći glazbeni doseg ovog Ljeta.
- Prelijepo sjedinjen zvuk violončela i gitare otkrio je svo bogatstvo umjetničkog dara sjajnih mladih glazbenika koji solistički ostvaruju osobite uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu. Njihov koncert bio je pravi dar splitskoj publici žednoj i željnoj umjetničkog izričaja. Večer satkana od vrijednih naslova različitih stilova, od baroknih do suvremenih ostvarenja, ponudila je izvorne skladbe za ovaj duo, ali i prilagodbe koje su dijelom i sami osmislili. Nježnim glazbalima, osobito gitari, neprimjeren prostor Galerije umjetnina, uskratio je puninu doživljaja – žalimo za svakim nedovoljno čujnim tonom Çekuova istančanog emotivnog muziciranja. Po svemu izniman duo podario nam je koncert koji ćemo trajno pamtiti – rekla je Tatjana Alajbeg prilikom pojašnjenja odabira žirija.

Slaven Španović osvojio je dramski žiri u sastavu Vlatko Perković, Nila Kuzmanić Svete i Siniša Kekez ulogom gluhonijemog Billya u predstavi Plemena Nine Raine u režiji Slavice Knežević.
- Preciznim, iscrpnim i profesionalnim studijem gluhonijeme osobe, Slaven je uveo gledateljstvo u svijet čovjeka bez važnog osjetila zvuka, u prostor njegove apsolutne tišine zbog čega je prinuđen da neprekidno izgrađuje mostove prema svijetu čitanjem s usana riječi, umjetnim govorom ili zamišljenom izgradnjom zvukovnog oglašavanja onoga što samo vidi. U klimaksu komada, kad se njegova kriza drugačijeg u obiteljskom zajedništvu uspinje, Španovićev Billy u velikom obračunu otkriva tijelom, znakovljem gluhonijemih i emocionalnim nabojem začuđujuću dinamiku svoje osamljenosti, strah i podozrivost prema drugom, opasno skrivenom iza zastora njegove vječne tišine. S takvim dosegom čin glume postaje i znanstven važan – obrazložio je Vlatko Perković.

Za sam kraj, zastavu Splitskog ljeta pred Meštrovićevom galerijom spustila je renomirana splitska glumica Dara Vukić, koja od samih početaka Festivala doprinosi njegovom programu.