Klub Zona: Još 30-ak događanja...

27_03_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Klub Zona: Još 30-ak događanja...

Klub Zona približava se kraju još jedne sezone u kojoj je nastavio biti mjesto besplatnih i kvalitetnih edukativnih, informativnih, kulturnih i zabavnih događanja za mlade. Ipak, ponudit će još više od 30 događanja prije nego centrom grada zavladaju turisti i ljetne vrućine.

Klub Zona približava se kraju još jedne sezone u kojoj je nastavio biti mjesto besplatnih i kvalitetnih edukativnih, informativnih, kulturnih i zabavnih događanja za mlade. Ipak, ponudit će još više od trideset događanja prije nego centrom grada zavladaju turisti i ljetne vrućine. Povratak Večeri modernih društvenih igara i peta godina Graffiti-street art radionice samo su dio raznolike travanjske ponude izložbi, edukacija, predavanja i tematskih druženja.

KLUB ZONA U TRAVNJU

Predavanja: Prvi dan Tjedna viktorijanskog doba / ponedjeljak, 1.4. / 18:00
Šah u Zoni / ponedjeljak, 1.4. / 20:00
Predavanje: Žene u viktorijansko doba / utorak, 2.4. / 19:00
Književna čajanka: Jane Eyre (Charlotte Brontë) / utorak, 2.4. / 20:00
Radionica viktorijanske frizure* / srijeda, 3.4. / 18:00
Predavanje: Stvarni i fiktivni viktorijanski horori / srijeda, 3.4. / 19:30
Victorian cat walk / četvrtak, 4.4. / 19:00
Yu-Gi-Oh igraonica / subota, 6.4. / 16:00
Biciklopopravljaonica / subota, 6.4. / 17:00 - 20:00
Večer modernih društvenih igara: Ajmo se igrat! / subota, 6.4. / 20:00 - 00:00
Šahovska liga / nedjelja, 7.4. / 14:30 - 19:00
Izložba Tomislava Margana / utorak, 9.4. / 19:00
Šah u Zoni / ponedjeljak, 15.4. / 20:00
Arapska večer* / ponedjeljak, 15.4. / 16:00 - 19:30
Književna čajanka / utorak, 16.4. / 20:00
Yu-Gi-Oh igraonica / subota, 20.4. / 16:00
Večer modernih društvenih igara: Ajmo se igrat! / subota, 20.4. / 20:00 - 00:00
Graffiti-street art radionica* / 23.-27.4. / 18:00 - 20:00
Izložba grafita: Splitski đir / utorak, 23.4. / 20:00
TSM književna večer: Denis Ćosić / petak, 26.4. / 20:00
Šah u Zoni / ponedjeljak, 29.4. / 20:00
Književna čajanka / utorak, 30.4. / 20:00

Za događanja sa * potrebna je rezervacija mjesta putem prijavnice na klubzona.net.


Prvi dan travnja u Klubu Zona će završiti uz Šah u Zoni – druženje šahista i onih koji će to tek postati. Šahisti Šahovskog kluba Student svako 14 dana rado prenose znanje ili prihvaćaju poziv na dvoboj, pa će tako biti i 1. i 15. i 29.travnja, a u nedjelju, 7. travnja, od 14:30 do 19:00 u Klubu Zona odigrat će i službeni ligaški meč.

U prva četiri dana travnja u Klubu Zona će se održati aktivnosti Tjedna viktorijanskog doba. Djevojke koje čitaju i udruga Toma Arhiđakon sudionike će kroz predavanja, radionicu i tematsko druženje odvesti na putovanje u viktorijansku kulturu, književnost, modu i svakodnevnicu. Prvog dana travnja i prvog dana Tjedna viktorijanskog doba, od 18 sati, održat će se tri polusatna predavanja - Svijet viktorijanskog doba, Književnost i umjetnost viktorijanskog doba te Zanimljivosti viktorijanskog doba. Program se nastavlja u utorak, 2. travnja, u 19 sati uz predavanje Žene u viktorijansko doba, nakon čega će se u 20 sati održati i prigodna Književna čajanka uz raspravu o djelu Jane Eyre (Charlotte Brontë). Djevojke koje čitaju Književne čajanke održavaju svako dva tjedna pa će se druženja uz raspravu o književnim naslovima održati i 16. i 30. travnja. Kao i do sada, za druženje na Književnim čajankama nije nužno ni piti čaj ni imati znanje o književnoj kritici, jedino je važno voljeti rasprave o pročitanim književnim djelima. U srijedu, 3. travnja, u 18 sati održat će se besplatna Radionica viktorijanske frizure za koju su rezervacije mjesta dostupne putem prijavnice na klubzona.net, a u 19:30 počinje predavanje Stvarni i fiktivni viktorijanski horori na kojem gostuje Erik Lončar. Aktivnosti Tjedna viktorijanskog doba u Klubu Zona završavaju u četvrtak, 4. travnja, u 19 sati uz Victorian cat walk - na modnoj pisti, uz predavanje o viktorijanskoj modi.

Biciklopopravljaonica se u Klubu Zona održava prvom subotom u mjesecu, od 17 do 20 sati, pa će se prva proljetna održati 6. veljače. Dolaskom proljetnih dana sve se više ljudi odlučuje na besplatni popravak bicikla, učenje i druženje pa će dobro doći pomoć novih volontera koji su spremni prenositi, ali i stjecati znanja o popravljanju i održavanju bicikla.

Nakon pauze u ožujku, vraćaju se Večeri modernih društvenih igara Ajmo se igrat! i 6. i 20. travnja nastavljaju ritam održavanja svako dva tjedna, subotom od 20 sati do ponoći. Udruga za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST ponovno donosi svoju bogatu kolekciju igara, ali igrači mogu donijeti i svoju igru te doći sami ili u društvu. I u travnju će se, prije Večeri društvenih igara, od 16 sati održavati Yu-Gi-Oh igraonica na kojoj igrači mogu zaigrati svjetski popularnu kartašku igru.

U ciklusu izložbi autora mlađe generacije Mladi izlažu, Tomislav Margan će se u Klubu Zona predstaviti serijom radova pod nazivom Vanitas izvedenih u tehnici akrila na platnu i papiru. Inspiraciju je crpio još za vrijeme studija, proučavanjem raznih oblika kubizma. Izložbu će otvoriti u utorak, 9. travnja, u 19 sati i bit će otvorena dva tjedna.

U ponedjeljak, 15. travnja, u 16 sati Društvo za promicanje arapskoga jezika i kulture Al Arabiya održat će Arapsku večer. U gotovo četverosatnom programu predstavit će svoje djelovanje te uz tradicionalna arapska jela sudionike upoznati s arapskim pismom, tradicijom i običajima. Potrebna je rezervacija mjesta putem prijavnice na klubzona.net.

Petu godinu zaredom, u Klubu Zona održat će se Graffiti - street art radionica. Sudjelovanje je besplatno, uz osigurane sprejeve i drugi materijal. Posljednjeg dana radionice, voditelju radionice, Ivanu Svaguši pridružit će se i drugi iskusni akteri splitske graffiti i street art scene te će i sudionici radionice realizirati konkretne intervencije u prostoru. Radionica će se održati od utorka do subote, od 23. do 27. travnja, od 18 do 20 sati, a za sudjelovanje je potrebna rezervacija mjesta putem prijavnice dostupne na klubzona.net.

Inspiriran dokumentiranjem podgoričkih grafita, koji su predstavljeni na izložbi koja je izazvala nemali interes javnosti, Marko Vujović je prilikom posjeta Splitu bilježio poruke na splitskim zidovima, šaljive dosjetke, ali i umjetničke radove. Zanimljivu zbirku dokumentiranu na fotografijama predstavit će na izložbi Splitski đir koja se otvara u utorak, 23. travnja, u 20 sati u Klubu Zona.

Nova The Split Mind književna večer, 26. travnja u 20 sati, završit će niz književnih druženja posljednjim petkom u mjesecu. Uredništvu časopisa The Split Mind u goste dolazi Denis Ćosić - ovogodišnji dobitnik nagrade Goran za mlade pjesnike.

Posljednji tjedni sezone događanja u Klubu Zona bit će u svibnju - uz Radionicu vege kuhanja, promociju zbirke putopisa Alda Franičevića, nove izložbe srednjoškolaca i nova tematska druženja.