Pogledajte Kamen života

06_05_2012 / 00:50h
Pogledajte Kamen života

Od bijelog bračkog mramora kroz povijest su građena veličanstvena djela arhitekture, a danas, dvadeset godina nakon privatizacijskog procesa, pogonu Jadrankamena prijeti uništenje. Ispovijesti radnika Jadrankamena pogledajte u novoj reportaži Fade In-a.

Slučaj Jadrankamena samo je jedan u nizu hrvatskih primjera gdje se brojnim radnicima skoro pa oduzima pravo na život, a vlasnicima firmi i direktorima daje pravo da, unatoč malverzacijama, šetaju kao slobodni građani. Stečajni postupak pokrenut u pučiškom Jadrnakamenu nije narušio odlučnost radnicima koji i dalje dolaze u kamenolom iako već 5 mjeseci nisu primili plaće. Nadaju se, kažu, da će im država ipak vratiti pravo na dostojan život. Posljedice ovakve situacije osjećaju najviše obitelji zaposlenih u Jadrankamenu, ali indirektno i svi lokalni obrtnici koje ove prilike itekako pogađaju. Stanovnici misle da nije nemoguće da će zatvaranje Jadrankamena sa sobom povući i propast Pučišća koja od kamenoloma i žive. Stanovnici Pučišća ne bore se samo za kamenolom, oni se bore za život.

Na Braču čovjek i kamen žive i stvaraju zajedno od najstarijih vremena. Od bijelog bračkog mramora kroz povijest su građena veličanstvena djela arhitekture, a danas, dvadeset godina nakon privatizacijskog procesa, pogonu Jadrankamena prijeti uništenje. Ispovijesti radnika Jadrankamena pogledajte u novoj reportaži Fade In-a.