Izvedbeni kolaž u Domu mladih

19_12_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Press
Izvedbeni kolaž u Domu mladih

Prva večer rezervirana je za četiri kraće solo forme, dok će druge večeri plesna udruga Tiramola reprizno izvesti svoju predstavu Crveno kao zeleno.

Ovoga vikenda u Amfiteatru Doma mladih održat će se drugi Izvedbeni kolaž - izvedbene večeri u kojima će se predstaviti lokalni (splitski) izvedbeni autori i izvođači u području suvremenog plesa i interdisciplinarnog kazališta. 
Prva večer (petak, 20.12. u 19h) rezervirana je za četiri kraće solo forme, a vodit će je Kristina Lovrić, dok će druge večeri (subota, 21.12. u 19h) plesna udruga Tiramola reprizno izvesti svoju predstavu Crveno kao zeleno.
Program organizira umjetnička organizacija Kolaborativna izvedbena platforma-KIP u suradnji s plesnom udrugom Tiramola.

PROGRAM
Petak, 20.12.
MARIN TUDOR - Došao sam da bih..
trajanje: 15-20 min.
Marin Tudor doći će u Amfiteatar Doma mladih da bi izveo performans sa stolicom i kaputom. I to je uglavnom to, kaže.
NATAŠA PAVLOV - Protok
trajanje: 15-20min.
(zvuk: Renato Vidaković)
- Ono što mi se događa u prirodi želim prenijeti u novi ambijent. Dok plešem s vjetrom, morem, zemljom, mirisima i suncem, jezikom povezane poezije svemira i zemlje… Komunikaciju s velikom zelenoplavom scenografijom prirode, osjećaje i stanja koja učim u prirodi prenosim u zatvorene ambijente, prostore drugačije od onog gdje nastaje izvor toka i percepcije, koju pomoću improvizacije pokreta prenosim publici kao doživljaj, odjek, presjek i refleksiju. Protok su transformacije neprestanog gibanja koje nikad ne staje - kaže Nataša.
VELIMIR FORETIĆ - Spajanje
trajanje: 15 min
Tri sola o identitetu/identitetima spajaju se u plesnu monodramu kojom Velimir progovara o ljubavi kao pokretaču i sukusu bivanja.
SUNČICA BANDIĆ - Početak
trajanje: 20 min
Solo je početak beskonačnog istraživanja jednog plesnog karaktera. Bavi se pitanjima plesačkog identiteta: Koliko je ples odvojiv od vlastite osobnosti? Koja je razlika, i postoji li, između plesnog i vlastitog karaktera?
Solo Početak prikazuje tjelesnu iskrenost. Nije reprezentacija već prezentacija kretanja svojstvena jednom tijelu. Ne želi vas zadiviti, ni očarati, ni ostaviti bez daha; želi vas upoznati.

Subota 21.12.
PLESNA UDRUGA TIRAMOLA - Crveno kao zeleno
trajanje: 35 min
Suvremena plesna predstava Crveno kao zeleno teži eksperimentu u izvedbi i propitivanju isprepletenosti subjektivne slike svijeta ili sintetičkog okruženja u našim mislima i kolektivne svijesti, svijeta ideja kojim objašnjavamo postojanje pojmova, univerzalija, simbola i znakova te na koji način im pripisujemo značenja. Uzevši za polazište diferenciranu percepciju, tako pojam crveno može imati nebrojena značenja, asocijacije i konstrukcije, crveno kao krv, crveno kao potres, bordo crveno, enovrc, crveno kao broj jedan ili crveno kao slovo A (sinestezija, ideastezija, autistični savant), a može biti i crveno kao zeleno pitamo li daltoniste koji ne raspoznaju crvenu boju (pronotopi). Crvena i zelena boja provlače se kroz cijelu predstavu kao manje očit konstrukt koreografije; ali jasan impuls i sukreator scene. Plesači iscrtavaju plesni prostor, a tijela koja kreiraju koreografiju, odnosno koreografija koja kreira tjelesni pokret i dramaturgiju predstave konstruira se i gradi od kretanja, pokreta i gesti na tragu razvojnih faza djeteta. Koreografijom se naglasak stavlja na posredničku funkciju tijela i izvlači se potencijal osnovnih tjelesnih funkcija. Plesači koriste sva osjetila u kreiranju različitih tjelesnih senzacija i pridavanju značenja.