Izložba Rudnici kulture

05_07_2017  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Labin Art Express
Izložba Rudnici kulture

Labin Art Express XXI u sklopu 'Clubture' turneje s izložbom „Rudnici kulture – od industrijske do umjetničke revolucije“ stižu i u Split, točnije u Multimedijalni kulturni centar / Dom mladih, od 7. do14. srpnja

Clubture turneja izložbe Rudnici kulture – od industrijske do umjetničke revolucije započeta u Dubrovniku (Galerija Otok), nastavlja se u Splitu (Multimedijalni kulturni centar / Dom mladih) te će u biti dovršena u listopadu izložbom u Čakovcu (Klub Prostor - CeZam).

Rudnici kulture (Mines of Culture) projekt je međunarodne, inter-regionalne suradnje na području zaštite i revitalizacije vrijedne rudarske baštine u državama nastalim na području bivše Jugoslavije, pokrenut 2013. uz potporu European Cultural Foundation (ECF), Ministarstva kulture i Ministarstva socijalne politike i mladih, nastavljen 2014.-2017. uz potporu Zaklade Kultura nova, Istarske županije, Ministarstva kulture te u dva navrata i Grada Labina.

Prva faza dovršena je prošle godine osnivanjem udruge Rudnici kulture – regionalna suradnička platforma sa sjedištem u Labinu, od strane: L.A.E. XXI, Labin i Polygon, Zagreb (HR), Manifest, Prijedor (BiH), Terra Nostra, Mojkovac (Crna Gora), Remont (Srbija), Loke Studio, Izlake i Delavski Dom Trbovlje (Slovenija), Kult-Tranzen, Strumica (Makedonija) i Kosova në Lëvizje (Kosovo u pokretu), Priština (Kosovo).

Do sada je obavljeno istraživanje te prikupljena i digitalizirana velika količina građe o rudnicima u na teritoriju bivše države (dostupno na web portalu rudnicikulture.com, objavljena je monografija Rudnici kulture i istoimena brošura - vodič kroz rudarsku baštinu od Slovenije do Makedonije, realizirane su tri izložbene turneje koje su obuhvatile 14 uglavnom bivših ili još uvijek aktivnih rudarskih lokaliteta i mjesta mjesta - Labin, Pula (Hrvatska), Trbovlje, Idrija (Slovenija), Boljevac, Aleksinac, Beograd i Majdanpek (Srbija), Prijedor, Banovići (BiH), Mojkovac (Crna Gora), Strumica (Makedonija), Prizren, Priština (Kosovo) - s postavom radova suvremenih umjetnika iz svih do sada uključenih zemalja.

Zagovaračkim aktivnostima te razmjenom znanja, iskustava i dobre prakse putem predavanja, radionice, tribine,... te posebno web portala rudnicikulture.com, projekt je do sada obuhvatio nekoliko desetaka tisuća građana, prvenstveno na 20-tak bivših rudarskih lokaliteta, ali i širu javnost. U idućoj fazi planira se stabilizacija te proširenje platforme s novim članicama, ali i njeno širenje na ostale zemlje jugoistočne Europe u svrhu izrade i prijave zajedničkih projekata na razne EU natječaje.

Tijekom 2017. bit će izdano drugo, prošireno izdanje monografije na engleskom jeziku, dovršen dokumentarni video o projektu, pripremljen inicijalni prijedlog rute rudarske baštine u jugoistočnoj Europi kao Europske kulturne rute, a biti će provedene i prve projektne aktivnosti u Albaniji u suradnji s novim partnerom i članom platforme Qendra URA (URA Center), Tirana.

Selektor i autor koncepta izložbe je Branko Franceschi, dok je za postav izložbe zadužen Damir Stojnić (L.A.E. XXI).

Popis umjetnika i radova:

1. Autopsia (Srbija/CZ), ˝Steel Book˝ – poliptih (metalni objekt)
2. Metal Guru (HR), ˝HERO XXI – Underground City˝ – video rad
3. Dario Šolman (HR), ˝Starcity ˝– animirani film i serija 3D crteža
4. Laibach (Slovenija), ˝Instrumentality of the State Machine” – triptih (offset print na papiru)
5. Vladimir Knežević (BiH), ˝King and Queen˝ – metalna skulptura
6. Mladen Miljanović (BiH), ˝Cosa nostra˝ – dokumentarni video performansa
7. Irena Lagator Pejović (Crna Gora), ˝Equation Function˝ – instalacija
8. Nikola Pijanmanov (Makedonija), “Nailed Windows” – slika (miješana tehnika na drvu)
9. Alban Muja (Kosovo), “HOTel” – instalacija*

*Zbog velikih dimenzija te administrativno-carinskih problema vezanih za privremeni uvoz s Kosova, rad još uvijek nije stigao u Hrvatsku te nije sigurno da će biti u postavu sve tri izložbe u sklopu ‘Clubture’ turneje.

Izložba Rudnici kulture – od industrijske do umjetničke revolucije jedna od najatraktivnijih komunikacijskih aktivnosti projekta, ove će se godine predstaviti i široj hrvatskoj javnosti, u sklopu programa Clubture - Hr: Programska razmjena i suradnja za 2017., kulturne mreže Savez udruga KLUBTURA.

Tijekom trajanja izložbe bit će organizirana i projekcija(e) dokumentarnog filma Stara škola kapitalizma autora Želimira Žilnika (Srbija).