3.13 mph u ciklusu NMG@PRAKTIKA

16_10_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Iva Džaja, Sunce-trak; Piknik na cesti
3.13 mph u ciklusu NMG@PRAKTIKA

Na izložbi radova mlade umjetnice predstavljena je serija od petnaest fotografija, od kojih su četiri analogne, a digitalne su minimalno obrađivane.

Ovoga četvrtka, 17. listopada, s početkom u 20h u galeriji Kluba Kocka, održat će se otvorenje izložbe pod nazivom 3.13 mph umjetnice Ive Džaje u sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA. 

"Iz simboličkih u apstraktne, mlada umjetnica Iva Džaja nas potpuno neopterećeno vodi u šetnju kroz prizore koji su okupirali njeno fotografsko oko u periodu od oko posljednje dvije godine dok je besciljno lutala urbanim prostorima. Iako su dio naše svakodnevice, često ne primjećujemo putanje i okruženje kojima se krećemo. Iva je upravo tom dijelu života – putevima kojima svakodnevno prolazi, posvetila pažnju i odlučila bilježiti zanimljivosti i motive koje donose. Bez ikakvog polazišnog koncepta i teme, spontano i nepretenciozno, počela je kroz eksperimentalni proces prikupljati fotografije koje u ovoj izložbi objedinjuje pod zajedničkim nazivnikom i time zaokružuje cjelinu koja ujedno određuje kraj jedne njene životne faze. Inače, 3.13 mph označava mjernu jedinicu prosjeka ljudskog hoda – informacija koju je Iva negdje pronašla te ju prigodno odlučila iskoristiti za naslov izložbe. Radi se o seriji od petnaest fotografija od koje su prve četiri nastale analogne dok su sve ostale digitalne, tek malo obrađene." (iz predgovora izložbe)

Iva Džaja rođena je 1992. godine u Splitu. Godine 2012. upisuje studij slikarstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a 2017. odlazi na Erasmus + semestar u Muthesius Kunsthochschule u Njemačkoj. Završila je filmsku školu u Kino klubu Split. Diplomirala je 2018. u klasi profesora Viktora Popovića na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Do sada je sudjelovala na jednoj samostalnoj i nekoliko grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Izložba će se moći pogledati od 17. do 24. listopada radnim danom od 20 do 22 sata.