Izložba Brača pod zvijezdama

25_08_2017 / 00:00h  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Božan Štambuk
Izložba Brača pod zvijezdama

Izložba mladog bračkog fotografa otvorit će se u klubu Zona. Fotografije Božana Štambuka iz ciklusa 2017: Odiseja Brač slave prirodne ljepote otoka i bogatstvo bračke kulturne baštine.

Izložba mladog bračkog fotografa otvorit će se u srijedu, 30. kolovoza, u 19 sati u klubu Zona. Fotografije Božana Štambuka iz ciklusa 2017: Odiseja Brač slave prirodne ljepote otoka i bogatstvo bračke kulturne baštine.

Autor ovjekovječuje posebne motive otoka Brača pod zvjezdanim nebom na jedinstven način, koristeći tehnike panoramske dugačke ekspozicije te slaganja ekspozicija, zvjezdani tragovi. Ciklus fotografija rezultat je pustolovnog duha autora i njegove ljubavi prema otoku, zbog čega je proveo mnoge neprospavane noći na raznim lokacijama otoka Brača. Snimanju je prethodilo dugotrajno planiranje i promatranje kretanja galaksije i mjeseca, svjetlosnog zagađenja i vremenskih prilika.

Svaka fotografija za autora ima posebno značenje nastalo kroz iskustva višesatnog stvaranja izoliranošću u potpunom mraku i prirodi, prepušten nepredvidljivim uvjetima, nepristupačnosti terena i nepoznatim lokacijama. Upravo zbog toga svaka fotografija ima svoju posebnu priču o tome kako je nastala.

Božan Štambuk rođen je 1990. u Supetru na otoku Braču. Fotografiju upoznaje 2010. godine kada u fotoklubu Split uspješno završava školu opće i specijalne fotografije pod vodstvom dr. Darka Alfirevića, te iste godine sudjeluje na skupnoj izložbi u fotoklubu Split. Nakon duže pauze fotografijom se ponovo intenzivno bavi od 2016. godine kada počinje volontirati u klubu Zona. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Splitu a uz fotografiju se bavi glazbom, grafičkim i web dizajnom.