Kako se gradio Dom mladih

22_11_2014 / 16:34h  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: Ela Zagmajster
Kako se gradio Dom mladih

Iako je gradnja splitskog Doma mladih započela prije čak 35 godina, projekt nikada nije dovršen, a veći dio zgrade zjapi više-manje prazan i neiskorišten većinu vremena. Ipak, nade ima...

Iako je gradnja splitskog Doma mladih započela prije čak 35 godina, projekt nikada nije dovršen, a veći dio zgrade zjapi više-manje prazan i neiskorišten većinu vremena. Ipak, nade ima jer prostor trenutno prolazi kroz razvojnu fazu prema nezavisnom centru kulture zahvaljujući aktivnostima Multimedijalnog kulturnog centra, Platforme 9.81 i Platforme Doma mladih. U galerijskom prostoru otvorene su u petak čak dvije izložbe koje, nadamo se, predstavljaju korak naprijed za jedino splitsko okupljalište alternativnog kulturnog izričaja.

Izložba pod nazivom Izgradi platformu: Dom mladih sastavljena je od ideja, nacrta, slika i drugih različitih prikaza aktualnih procesa u Domu. U sklopu ove izložbe posjetitelji mogu doprinijeti izgradnji Doma - predlaganjem restrukturiranja i prenamjene prostorija. Ukoliko ste jedni od onih koji žele da se ovaj prostor napokon kvalitetno iskoristi, a imate ideju i prijedlog, ovo je pravo mjesto na kojem je možete iznijeti.

Na izložbi se može pratiti i razvojni proces sličnih prostora poput iPogona Jedinstvo u Zagrebu, Hrvatskog doma u Karlovcu, Filodrammatice, Hartere i Palacha u Rijeci, Društvenog centra Rojc u Puli i Lazareta u Dubrovniku.
-Mogla je biti i konferencija ili sastanak, publikacija ili film, web site, grupa na društvenoj mreži ili think tank. Nastala je slučajno kao izložba u čijem su fokusu Dom mladih i aktualni procesi transformacije. Ona nije dovršena, kao što nisu dovršeni ni procesi izgradnje ovih prostora i njihovih programa i organizacija. Ona je presjek u vremenu koji govori o sadašnjem trenutku u njihovom nastajanju - objasnio je Dinko Peračić iz Platforme 9.81 u najavljujući izložbu.

Druga izložba pod nazivom Izgradi platformu: Strgane izvedbe instalacija je umjetničkog kolektiva BADco. Nastala je kao rezultat analitičkog procesa predstave Fleshdance, koja je još 2004. kreirana kao problemsko istraživanje slikarskih triptiha Francisa Bacona, a koja putem koreografije istražuje granice tijela i prostora.

Do 11. prosinca možete posjetiti obje izložbe, svakim danom izuzev nedjelje, u vremenu od 14 do 21 h.