Izborno sučeljavanje za mlade održat će se online

30_03_2024 / 13:54h  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Izborno sučeljavanje za mlade održat će se online

11. travnja od 10 do podne.

Devet udruga civilnog društva organizira sučeljavanje kandidatkinja i kandidata na parlamentarnim izborima koje će se održati 11. travnja od 10 do podne u Novinarskom domu u Zagrebu. Događaj je zatvorenog tipa, no moći će se pratiti uživo na YouTubeu, Facebooku i Instagramu.

- Smatramo da je najmanje sadržaja, a posebno u politici, usmjereno na mlade i u interesu mladih. Često čujemo kako budućnost ostaje na mladima, političarima su puna usta prava mladih i mijenjanja negativne demografske slike Hrvatske, ali to uglavnom završi samo na floskulama. Rijetko koje stranke, političari i političarke svojim programima pretpostavljaju unaprjeđenje prava i položaja mladih. Stoga, na ovom će događaju udruge postavljati pitanja kandidatkinjama i kandidatima na teme od šireg interesa, ali sa stajališta mladih, uključujući tzv. generaciju Z (mladi do 24. godine). Tematizirat ćemo pitanja koja zanimaju mlade i tiču se mladih - od zaposlenja, stanovanja, kulture, klimatskih promjena do građanskog odgoja, dobne granice za glasanje, aktivnog građanstva i zaštite ljudskih prava - najavljuju organizatori.

Pozvani su kandidati i kandidatkinje onih parlamentarnih stranaka koje prema trenutnim anketama prelaze izborni prag, a to su: HDZ, SDP, Možemo, Domovinski pokret i Most. Sučeljavanje će trajati dva sata, a moderirat će ga politički novinari, Anka Bilić Keserović i Dragan Nikolić.

Sučeljavanje organiziraju: Centar za mirovne studije, Gong, Institut za političku ekologiju, Klubtura, Kuća ljudskih prava, Mreža mladih Hrvatske, RODA, Savez za autizam Hrvatske i Zelena akcija.

Događaj će biti moguće pratiti preko YouTube kanala i Instagrama Zelene akcije, kao i Facebook stranica organizatora.