Ivana u splitskoj luci

17_12_2006
Ivana u splitskoj luci

U petak su u Split doplovila dva školska broda francuske ratne mornarice - nosač helikoptera "Jeanne d’Arc" i protupodmornička fregata "Georges Leygues". Dama je u Splitu bila i 1971. godine. Usput, tko je Ivana Orleanska?

U petak su u Split u četverodnevni posjet doplovila dva školska broda francuske ratne mornarice - nosač helikoptera "Jeanne d’Arc" i protupodmornička fregata "Georges Leygues". Kadetima iz 17 država u obuci će se pridružiti i mladi časnici HRMa.



Dama je u Splitu bila i 1971. godine. Jeanne d'Arc ili Ivana Orleanska. Na njenih 182 metra dužine trenutno je 586 muškaraca i 20 žena, od čega obuku prolazi 118 muškaraca i 12 žena. Uz klasičnu samoobranu, od napasnika se brani i pravdu dijeli i sa osam zrakoplova.



Usput, tko je Ivana Orleanska?
Jeanne je rođena 1412., a već 17 godina poslije potaknuta "glasovima s neba", a uz povjerenje kralja Karla VII, predvodi nekoliko stotina francuskih vojnika koji protjeruju Engleze iz grada Orleansa te svojom hrabrošću i podvizima daje moralni poticaj braniteljima u čitavoj Frnacuskoj. U devetnaestoj godini pada u ruke pristaša engleskog kralja te je Crkveni sud osuđuje na lomaču. Godine 1920. proglašena je sveticom.
O brusnici, PDVu, agregatu... drugom prigodom ;)

napisao: Pile
foto: Mate_Balota