Istočna obala može čekati

20_07_2012 / 14:43h  |  Autor: Antonia Stipić
Istočna obala može čekati

U prostorima Društva arhitekata Split predstavljeni su rezultati Natječaja za izradu idejnog rješenja istočne obale splitske gradske luke...

U prostorima Društva arhitekata Split predstavljeni su rezultati Natječaja za izradu idejnog rješenja istočne obale splitske gradske luke raspisanog u listopadu 2011. godine. Radovi će se staviti na uvid građanima u rujnu - kad se Splićani vrate u Split, članovi struke sa godišnjih odmora, počne škola te nađe adekvatni izložbeni prostor.

Nagradni fond ovog anketnog natječaja bio je pola milijuna kuna, a raspodijeljen je na tri umjesto pet radova kako je bilo određeno natječajem. To je bio povod prigovorima sudionika i žalbama nadležnim državnim institucijama te preispitivanju zakonitosti natječaja.

Nazočni članovi ocjenjivačkog suda: dogradonačelnik Jure Šundov, arhitektonski doajen Dinko Kovačić i predsjednik Društva arhitekata Split Dario Gabrić odgovorili su da je procedura potpuno zakonita i pohvalili se dugim i savjesnim te temeljitim razmatranjem radova te probiranjem najkvalitetnijih. Ocjenjivački sud je tražio najbolje i koncepcijski najčišće radove koji će dati doprinos pravom urbanističkom natječaju koji bi trebao biti raspisan najkasnije do početka 2013. godine.

Istočna obala je najvrjedniji splitski resurs te su odabrani radovi najbolji iz grupa koje su predstavljale određene koncepte - prva grupa je nastojala održati tipološki i strukturni kontinuitet prostora, druga grupa je stavila naglasak na nedostatak zelenih površina, treća skupina se usredotočila na (mega)infrastrukturne zahvate. Nagrađeni radovi suptilno tretiraju prostor kombinirajući javno privatne sadržaje, problematiziraju nedostatak zelenila, uvode stanovanje kao važan sadržaj te rješavaju prometnu infrastrukturu. Ujedno naglašavaju prostornu cjelinu i potrebu njenog uključivanja u život i strukturu grada.

Precizno definiranje i trasiranje urbanih poteza, formiranje javnog prostora, prometna povezanost te fazna izvedivost projekta ključni su za privlačenje investitora. Višefunkcionalnim sadržajima – (ekskluzivnim?) stanovanjem, turizmom, kulturom, ugostiteljstvom i sl. očekuje se ekonomska održivost, dinamičnost i privlačnost ambijenta. Odbačena je mogućnost smještanja visokih i dominirajućih građevina u prostor. Problematizira se kolni pristup luci, sugerira istočni prilaz iz smjera Poljičke ceste, potreba kontinuiranog pješačkog toka od Sustipana do Bačvica, očuvanje i obnova Katalinića briga te uz idealne financije uklanjanje dijela objekata i objedinjavanje parkovne površine.

Neupitna je potreba državne potpore za uspješnu izvedbu ovog projekta te je dogradonačelnik Šundov istakao da će se u budućim natječajima uključiti predstavnici Vlade. - Vrijeme ovdje ne znači puno. Ako se čekalo sve ove godine; desetak i više, mjesec ili dva ne znače puno - odgovorio je onima koji se žale na sporost provedbe ovakvih natječaja. To samo po sebi i ne bi bilo loše da se zaista bude isplatilo čekanje, ali ne znamo treba li se više plašiti potpunog nepoštivanja procedura ili njihovog revnog pridržavanja. S obzirom na svježe primjere poluizgrađenih objekata upitni su kapaciteti realizacije ovako gigantskih podviga pogotovo u vrijeme sveprisutne financijske krize.