Urota zbog Istočne obale

15_07_2012 / 11:42h  |  Autor: KMaja
Urota zbog Istočne obale

DAS je četiri mjeseca žirirao, da bi na kraju umjesto najavljenih pet, između 34 prijavljena natječajna rada nagradio samo tri idejna rješenja splitske Istočne obale. Plodna je to podloga za špekulacije i teorije urote...

U Splitu malo koji projekt može proći bez komplikacija, zato je bilo iluzorno očekivati da će anketni natječaj za idejno rješenje Istočne obale zaobići kontroverze. Društvo arhitekata Split četiri je mjeseca žiriralo, da bi na kraju umjesto najavljenih pet, između 34 prijavljena natječajna rada nagradilo samo tri. Plodna je to podloga za špekulacije i teorije urote, posebno što i autori i žiri odbijaju komentirati rezultate prije službene pressice koja će se održati ovoga petka, ali silenzio stampa ne predstavlja zapreku za one koji žele saznati tok događaja – iz DAS-a su ovoga puta odlučili biti transparentni do kraja, te su na službenim stranicama objavili zapisnike sa održanih sjednica.

Iz dokumenta je vidljivo da su četiri projekta u startu odbačena pošto, kako je rekao Hrvoje Bartulović, član Tehničke komisije, ne zadovoljavaju formalne uvjete natječaja. Prije individualnog sagledavanja rješenja, članovi ocjenjivačkog suda definirali su ishodišta natječajnih rješenja: park, kompozicija, mjerilo, megastrukturalnost, infrastruktura te kontinuitet luke, na temelju čega je odbačeno još pet radova, koji nisu dobili ni jedno pozitivno mišljenje. U nastavku diskusije izbačeno je još pet radova koji su od preostalih radova najmanje zadovoljili tražene kriterije.

Izabrano devet radova koji su zaslužili žučnu raspravu

U četvrtom eliminacijskom krugu izbačeno je 10 radova za koje je ocjenjivački sud jednoglasno ustvrdio da trebaju biti eliminirani iz natjecanja, da bi na sljedećoj sjednici dva, na prijedlog članova ocjenjivačkog suda, ipak bila vraćena.

Članovi ocjenjivačkog suda i konzultanti zatim su odabrali svaki po pet radova za koje smatraju da treba biti nagrađeni – oni radovi za koje ni jedan od prisutnih nije glasovao eliminirani su iz natjecanja te su temeljem te odluke odbačena tri rada. O preostalih devet radova zatim se provela rasprava – manje ili više žučna. Najviše je bure uzrokovao rad pod nazivom Palača nomada, za kojega su neki od članova ocjenjivačkog suda imali potpuno oprečna mišljenja – Inge Tomić Koludrović smatra da nije dovoljno elaboriran i razrađen, Joško Belamarić nalazi niz kontradikcija i hiperprodukcija, dok Idis Turato smatra da rad mora biti među nagrađenima i izjavljuje da će, ukoliko se to ne dogodi, istupiti iz žirija.

Glasovanjem je zatim odabrano pet radova, ali je odlučeno da se, radi važnosti natječaja i broja pristiglih radova, koverte sa imenima ne otvaraju prije no što se napišu obrazloženja za sve radove, te preporuke i smjernice raspisivaču za daljnji nastava rada.

Jednoglasna konačna odluka, bez dva člana ocjenjivačkog suda

Na sljedećoj se sjednici, koja se održala 04. lipnja, po prvi puta nisu pojavili neki od članova ocjenjivačkog suda – Marijan Hržić i Idis Turato. Na toj sjednici su definirane tri najvažnije teme natječaja – tema parka i zelenila, tema tipologije, mjerila i urbane matrice te tema infrastrukture/megastrukture. U raspravi koja je uslijedila zaključeno je da dva od pet radova, koja su prikupila i najmanji broj bodova na prethodnoj sjednici, nisu dovoljno reprezentativna i bitno zaostaju u afirmiranju navedenih tema te je broj nagrađenih radova tako spao na tri.

Sljedeće dvije sjednice (15. i 26. lipnja) protekle su u raspravi mogu li se nagrade dodijeliti unatoč odsustvu dijela ocjenjivačkog suda, te su na koncu, nakon dobivenog stava Hrvatske komore arhitekata da nagrade mogu biti dodijeljene temeljem jednoglasne odluke prisutnih članova ocjenjivačkog suda, nagrade i dodijeljene bez članova Belamarić (koji je bio prisutan na prethodnim sjednicama te sudjelovao u odluci o dodjeljivanju tri nagrade), Hržić i Turato.

Trebalo ih je nagraditi više, a ne manje?

Na koncu, Hržić i Turato su poslali službeno očitovanje u kojem iznose da su o izmjenama odluke ocjenjivačkog suda te reduciranju radova saznali tek naknadnim telefonskim pozivom te kako smatraju da je broj nagrađenim radova, s obzirom na važnost projekta, moguće eventualno proširiti, a nikako smanjiti.

Koliko je opravdana odluka većine članova ocjenjivačkog suda da ne dodijele predviđeni broj nagrada, splitska će javnost moći ocijeniti nakon pressice, kada će biti i objavljena lokacija na kojoj će se zaprimljeni radovi izložiti.

Neće se realizirati ni jedan rad

Tri jednako vrijedna rada na istočnoj obali previđaju lungo mare sa bazenima i kazalištima, probijanje direktne cestovne veze od gradske luke do Koteksovog nebodera, tunel ispred Rive… no zapravo ni jedan nagrađeni rad se neće realizirati kao takav već će poslužiti kao podloga za konkretnije promišljanje o Istočnoj obali i neki novi natječaj.

Prije izložbe, nagrađene radove možete pogeldati na d-a-s.hr