Ispod bine u Domu mladih

21_10_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Ispod bine
Ispod bine u Domu mladih

U sklopu festivala održat će se radionica i pet glazbenih izvedbi.

U prostorima Dom amladih će od 4. do 11. studenog održati četvrti sound art festival Ispod bine.
Program otvara radionica ZUMOFONIJE koju će voditi Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo. Radionica je namijenjena mladim umjetnicima, prvenstveno glazbenicima, te na njoj mogu sudjelovati samo 4 osobe, a održava se od ponedjeljka, 4.11. do četvrtka, 7.11. s javnom prezentacijom na otvaranju izvedbenog dijela festivala u petak, 8.11. Prijavu za sudjelovanje na radionici uz kratki umjetnički životopis pošalji na e-mail [email protected] zaključno do petka, 25.10.  01.11. u 23:59h (rok je produžen).

Izvedbeni dio ovogodišnjeg festivala počinje u petak, 8.11. prezentacijom radionice i izvedbom ZUMOFONIJE te se nastavlja izvedbom dua Uruk koji sačinjavaju Massimo Pupillo, basist benda Zu, i Thighpaulsandra iz legendarnog benda Coil. Njihov koncert odvest će nas na mračna i smiona mjesta – baš kao što se i očekuje od ovih udruženih snaga. No pored toga, Uruk pruža izazovno i imerzivno slušačko iskustvo iznimne dubine. Možeš očekivati ambient mračan kao katran i duboki drone koji kao da hvata za grlo. Bogatstvo tekstura i atmosfera u koju je ovo umjetničko djelo uronjeno takvog je intenziteta da ćeš ga zasigurno nakon koncerta preslušavati mnogo puta, ne želeći napustiti svijet kojeg je dočarao ovaj dvojac izvanrednih umjetnika i koji imaš jedinstvenu priliku čuti u živo uz video projekciju u mraku Amfiteatra Doma mladih.

U subotu, 9.11. održat će se izvedba novog projekta Kuće ekstremnog muzičkog kazališta DB Indoša, F : I : L : M : S : K : A : T : E : K : A, glazbeno-scenski spektakl u kojem sudjeluju: DB Indoš, Tanja Vrvilo, Ivana Pedljo, Lidija Šola, uz glabu ex SexA / Ivan Bilosnić Bic, Nino Prišuta, Ratko Danilović, i Cul-de-sac / Damir Prica Kafka te video mapping Ivana Marušića Klifa. Pojam FILMSKA TE(KA) Ivana Martinca odgovara zbroju od 11(9) slova koja zadaju glasovno-opružno izvođenje svih filmova navedenih u originalnom radu koji počinju prvim slovom ovog Filmskotekarijuma. Ova tiha mobilna mega(reflekto)fonska kulisa povremeno je nadglasavana živim glasovima i njima pripadajućim oprugama, post-noise kaotičnom bukom gitare, basa, bubnja i saxa.

U nedjelju, 10.11. uživat ćemo u nastupu tri vrsna eksperimentalna glazbenika iz Beograda - Igor Čubrilović, Ivan Čkonjević i Igor Stangliczky su se ovom prilikom okupili da bi prezentirali njihov novi projekt Feedback Essays. Feedback ima svoje mjesto u povijesti glazbe kao primjer buke ili kao neartikulirani zvučni izvor, kao tehnička greška, no također je vješto upotrebljavan kao jednakovrijedan i legitiman materijal za skladanje. Od Stockhausena do Eliane Radigue, od Jimija Hendrixa do Toshimarua Nakamure, feedback zauzima svoje mjesto kao jedinstven izvor zvuka. Svoje viđenje feedback-a predstavit će Igor Čubrilović na rezonatoru, Ivan Čkonjević na semi-akustičnoj električnoj gitari i Igor Stangliczky sa No-Input Mixerom.

Četvrto sound art putovanje u Domu mladih zatvara vrlo eksplicitna hibridna izvedba poznatih hrvatskih i međunarodnih glazbenika i medijskih umjetnika pod nazivom COLONELLO FUTURISTA: Sonvoyce On Source. U projektu sudjeluju: Mirko Soldano, Mario Kalogjera, Vladislav Knežević, Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz, Hrvoje Pelicarić, DB Indoš, Tanja Vrvilo, Elena Krivoshey i Richard Edgeler.
Formacija glazbenika i medijskih umjetnika pod nazivom Sonvoyce On Source počela je u ožujku 2017. godine s radom na konceptima i umjetničkim radovima koji kroz različite interdisciplinarne aktivnosti, suradnje i kreativne procese stvaraju platformu za promišljanje složenih odnosa između tehnologije, znanosti i umjetnosti. Naziv predstavlja kodiranu poruku Convoys On Course, korištenu za vrijeme Drugog svjetskog rata prilikom isplovljavanja američkih konvoja pomoći saveznicima u Europi.
Koristeći zvuk i sliku, performativni i intermedijski diskurs, Sonvoyce On Source artikulira osjećaje, energije i stanja koja detektiraju radikalnu promjenu društvene paradigme. Pukotine u turbulentnom i nepredvidljivom vremenu interakcije ljudi i strojeva, nove vrste emocionalnosti, ostaci humaniteta, pitanja tradicije i nepripremljenosti za radikalno "druge" kategorije i društvene odnose, fantastično i utilitarno, rubni aspekti znanstveno-tehnološkog panoptikuma kao i uspostavljanja novih stvarnosnih kategorija koje se konstruiraju u kontekstu transhumanizma osnove su i temeljne konceptualne odrednice za kreativno i istraživačko djelovanje.


PROGRAM 

04. - 07. 11. / BETON KINO
Radionica: ZUMOFONIJA
Voditelji: Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo

08.11. / 20h / ISPOD BINE
ZUMOFONIJA - prezentacija rezultata radionice

08.11. / 22 h / AMFITEATAR
URUK
Massimo Pupillo (Zu, Triple sun) & Thighpaulsandra (Coil)

09. 11. / 21h / AMFITEATAR
DB Indoš Kuća ekstremnog muzičkog kazališta
F : I : L : M : S : K : A : T : E : K : A

10.11. / 21h / ISPOD BINE
FEEDBACK ESSAYS
Igor Čubrilović, Ivan Čkonjević i Igor Stangliczky

11 / 11 / 2019 / 21h / AMFITEATAR
COLONELLO FUTURISTA: Sonvoyce On Source
Mirko Soldano, Mario Kalogjera, Vladislav Knežević, Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz, Hrvoje Pelicarić, DB Indoš, Tanja Vrvilo, Elena Krivoshey i Richard Edgeler.