Iskustvo Stručnog studija

28_02_2018  |  Autor: Info zona  |  Foto: SZ
Iskustvo Stručnog studija

Frane ima 22 godine i Stručni je prvostupnik ekonomije. Nakon što je završio srednju Ekonomsko-birotehničku školu Split upisao se na Sveučilišni odjel za stručne studije, smjer Trgovinsko poslovanje.

U sklopu aktivnosti Pomozi maturantima prvi popunjeni upitnik poslao nam je Frane. Pročitaj njegova iskustva.

Info zona: Kako si odabrao na koji ćeš fakultet ići? Jesi li imao dovoljno informacija o fakultetu?

Frane: Fakultet samo odabrao na temelju nekoliko pitanja koje sam si postavio:

- Čime se želim baviti u životu?
- Što mi najbolje ide?
- Koja struka će najbolje ispuniti mene kao osobu?
- Studiranje kod kuće ili u drugom gradu - prednosti i nedostaci?
- Kvaliteta studiranja
- Trošak studiranja

Na temelju ovih i drugih kriterija jasno sam donio odluku što studirati i u kojem gradu. Smatram da tu nema najboljih solucija jer nikad uvjeti i životne okolnosti nisu idealne ili baš onakve kakve želimo (i tu sad ne mislim prvenstveno na financijsko stanje) da bi napravili nekakav idealan odabir.

Po meni je ova odluka, kao i mnogo toga u životu, kompromis odnosno odabir optimalnog, uz uvijek prisutni  oportunitetni trošak (trošak propuštene prilike).

Smatram da sam prilikom upisa imao dovoljno informacija. Da nisam imao potrebite informacije, ne bi bilo ni moguće napraviti kriterije odabira i u konačnici donijeti odluku. Zato smatram da je prvenstveno najbitnije da se čovjek o svemu informira.

Info zona: Kakva su bila tvoja očekivanja prije upisa na fakultet? Jesu li se ta očekivanja ispunila?

Frane: Bila su realna i mislim da je to ključno. Ne može čovjek npr. studirati na Sveučilištu koje je izvan top 1000 i očekivati jednake efekte, odnosno sebe kao kvalitetan output kao netko tko studira na npr. Oxfordu. Očekivanja trebaju biti realna, ali izgradnja sebe kao osobe i kao stručnjaka ne smije poznavati granice. Maturantima ovim putem poručujem da je upravo sad, bez obzira na sve što se događalo ranije, pravo vrijeme da sebe razviju u svakom pogledu. Zbog toga investicija u educiranju sebe i obrazovanju bi sad trebala biti najviša, a ušteda u nekim drugim segmentima života (izlasci, kupovina, luksuzna dobra).

Info zona: Jesi li zadovoljan/na ponuđenim kolegijima na fakultetu? Zašto da/ne?

Da - jer mene područje studiranja zanima.
Ne - jer su kolegiji odnosno program zastarjeli.

Info zona: Jesi li zadovoljan ponuđenim smjerovima na fakultetu? Treba li dodati/izbaciti neke smjerove?


Frane: Treba ih modernizirati, prilagoditi tržištu i aktualnoj životnoj situaciji 21. stoljeća.

Info zona: Je li tvoj fakultet opremljen svime što je potrebno za kvalitetnu nastavu?

Frane: Bit ću sarkastičan pa ću odgovoriti na način da se ulaže novac u izgled zgrade i prostorno uređenje a zanemaruje ono bitno: OPREMA.

Info zona: Postoje li prilike za volontiranje ili studentski rad vezan uz tvoj studij (na fakultetu ili negdje drugdje)?

Frane: Da, ali često nije jasno definirano gdje i kako. Iz razloga što mladi trebaju sami tražiti gdje da volontiranju u mnogim slučajevima dolazi do zasićenja i lako odustaju od toga.

Rad, malo teže od volontiranja. Eventualno ako se radi o nekom projektu.

Info zona: Što studentima u Splitu najviše nedostaje?


Frane: Kultura studiranja, aktivnosti izvan fakulteta vezanih uz područja studiranja.

Info zona: Što bi promijenio na svom fakultetu da možeš?

Frane: Odnos profesor - student, transparentnost, kvalitetu studiranja i studentski standard, veću uključenost studenata u aktivnosti koje bi organizirao fakultet (trenutno je cilj da studenti što manje u bilo čemu sudjeluju), bolji input od profesora i da profesori rade u realnom sektoru i budu povezani s tržištem rada.

Info zona: Poruka maturantima?

Frane: Gledaj u čemu si dobar, a ne što ti trenutno može donijeti koristi. Ulaži u izgradnju sebe kao stručnjaka i kao osobe i za ostalo ne brini.

Hvala Frani na brzom odgovaranju na upitnik, a ukoliko i ti želiš sudjelovati u aktivnosti koja za cilj ima maturantima omogućiti dodatne informacije koje im mogu pomoći u procesu odabira fakulteta na kojem će nastaviti obrazovanje prijavi se putem obrasca.