Iskustva: S faksa na (svoj) posao

09_03_2013 / 12:11h  |  Foto: Rene
Iskustva: S faksa na (svoj) posao

Konferencija "Student poduzetnik" je pred studente dovela nekoliko uspješnih mladih poduzetnika koji su zahvaljujući svom angažmanu - s faxa otišli na (svoj) posao.

Potaknuti činjenicom da žive u državi sa 370 tisuća nezaposlenih među kojima je i velik broj mladih ljudi s diplomom, Duje Radovčić i Dario Dobrić, studenti Ekonomskog fakulteta u Splitu, uz potporu Studentskog zbora EFST-a organizirali su studentsku konferenciju Student poduzetnik te pred kolege doveli nekoliko uspješnih mladih poduzetnika koji su zahvaljujući svom angažmanu - s faxa otišli na (svoj) posao.

Dobio sam milijun savjeta, a moj je da ne slušate tuđe savjete

- Za vrijeme studiranja mi je bio cilj da do kraja faksa imam 25.000 kuna za pokretanje firme i ostale troškove koji uz to idu. Cilj mi je bio da idem s faksa na posao, ali na svoj posao. Tako se i dogodilo. Suvlasnik sam tvrtke koja se bavi reklamom i propagandom na društvenim mrežama i zapošljavam pet ljudi. Stalno rastemo i pozivamo i sve studente, spremne kao vukovi zagristi za posao, da nam se obrate. Kada sam s kolegom krenuo u posao, dobio sam milijun savjeta, a moj je da ne slušate tuđe savjete - ispričao je studentima Ilija Brajković, jedan od osnivača tvrtke Akcija, koji ima diplomu FESB-a.

- Godine 2000. bio sam na 3. godini Ekonomskog fakulteta, a Igor Popović, moj prijatelj i poslovni partner, na veleučilištu. Nakon sezonskog rada na Hvaru, kupio sam prvi kompjuter u životu. U početku smo na njemu samo igrali igrice, a onda smo shvatili da bismo mogli s njime raditi i nešto pametnije.

Napravili smo web stranicu, tiskali letke i tražili od iznajmljivača da nam plaćaju samo zato što su na našoj stranici. To je bio totalni promašaj, jer nam nisu htjeli platiti, ali iz toga je niknula ideja da osnujemo agenciju, stavimo iznajmljivače besplatno na stranicu i naplatimo im proviziju tek kad im pošaljemo goste. Prve godine smo imali jednog radnika, iduće tri, pa osam... - prisjetio se početaka Toni Blašković, suvlasnik tvrtke Lenio koja, ovisno o periodu, zapošljava od 30 do 50 ljudi.

Svima im je zajedničko i to da su tijekom studija sami zarađivali

Svi sudionici konferencije iznikli su sa splitskog sveučilišta i svima im je zajedničko i to da su tijekom studija sami zarađivali, bilo da su konobarili ili radili sofisticiranije poslove, te su rano naučili cijeniti vrijednost rada i novca – piše slobodnadalmacija.hr.

Uz spomenute, govorili su i Ana Mićunović, voditeljica u tvrtki Canicula, Ivan Burazin, vlasnik firme Procedo, te Jurica Vladanović, direktor Opstanka. Sudjelovali su i prof. dr. Ivan Pavić, rektor Sveučilišta u Split, dr. Željko Garača, dekan Ekonomskog fakulteta, te predstavnici Zavoda za zapošljavanje, Županije i splitskog Tehnološkog centra.