Leti s faksa zbog diplomskog!

04_04_2014 / 15:29h  |  Autor: Ananimna  |  Foto: sxc.hu
Leti s faksa zbog diplomskog!

Kad se 1. travnja student I. Z. (22) probudio, umio, obukao, uredio i krenuo na obranu diplomskog rada na Filozofskom fakultetu jednog od najvećih hrvatskih gradova, nije ni slutio da će se otkriti njegova mračna studentska prošlost.

Nakon što je hrvatska politika zapošljavanja, na čiju se nepotističku bazu tradicionalno nadograđuje i plagiranje diplomskih radova, pokazala zavidno toleriranje i podržavanje kompiliranja diplomskih i magistarskih radova, skandal potresa obrazovanje – otkriven student koji je samostalno napisao znanstveni rad, i to uz znanje mentora!

Kad se 1. travnja student I. Z. (22) probudio, umio, obukao, uredio i krenuo na obranu diplomskog rada na Filozofskom fakultetu jednog od najvećih hrvatskih gradova, nije ni slutio da će se otkriti njegova mračna studentska prošlost. Tog ga je dana, naime, na Fakultetu dočekala oštra i nepopustljiva Komisija za obranu diplomskog rada i objavila mu, ne štedeći pritom na osudama i kritikama, da će njegov rad biti odbijen a on sam isključen s Fakulteta jer mu rad sadrži samo jednu četvrtinu citata i parafraza a sve su ostalo, zamislite, izvorne misli mladog studenta.

- Nisam to mogla ni zamislit, kad smo na kavama razmjenjivali kopiranu literaturu i starije diplomske radove, nisam mogla ni sumnjat da će on napravit nešto tako. Kad smo slagali muziku za tulume, on je uvik radija kompilacije, mislila sam da će tako bit i s diplomskim. Šokirana sam, ovo je bacilo sumnju i na nas koji se marljivo trudimo nekritički razmišljat i koristit tuđe ideje i rečenice – rekla je jedna njegova kolegica.

Klupko se nakon ovog otkrića počelo dalje odmotavati pa je tako analizom radova otkriveno još mračnih detalja iz akademske karijere besramnika. - Student je tijekom studija neprestano pokazivao devijantno ponašanje: svi su mu seminarski radovi bili kreativni i samostalni. Iskreno, ovo me nije iznenadilo. Srećom da se otkrilo na vrijeme pa nije bacilo preveliku ljagu na metode rada ovog fakulteta - izjavila je zgroženo jedna asistentica.

Nakon ovog otkrića pojedini profesori i asistenti, zajedno s ostalim stručnjacima za obrazovni program ozbiljno razmišljaju o uvođenju kolegija Kompiliranje diplomskog rada kako se ovaj nemili događaj više ne bi dogodio. – Bolje spriječiti nego liječiti – rekao je jedan od začetnika ove ideje, inače i strastveni kolekcionar fotokopirnih aparata – no dok se takvo što ne uvede, uvijek ga možemo poslati na rehabilitaciju iščitavanjem uspješno plagiranih diplomskih radova te na terapiju copy/pasteom – dodao je optimistično.

Dok se studenti i ostali članovi akademske zajednice oporavljaju od šoka, jedno je sigurno, ako ovaj student ikad diplomira i ako se uspije zaposliti, doživotno mu je zabranjeno članstvo u svim hrvatskim političkim strankama, kao i rad u MUP-u.