Ipak besplatno zdravstveno, ali...

23_08_2013 / 11:10h  |  Autor: G.B.
Ipak besplatno zdravstveno, ali...

Nakon što je objavljeno da će primjenom novog Zakona studenti stariji od 26 godina sami plaćati zdravstveno osiguranje, Ministarstvo je objavilo da se protivi takvom ograničenju te će predložiti izmjene Zakona.

Nakon što je objavljeno da će primjenom novog Zakona studenti stariji od 26 godina sami plaćati zdravstveno osiguranje, koje mjesečno stoji oko 400 kuna, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je da će predložiti izmjenu Zakona da bi svi redoviti studenti imali pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu u trajanju od 8 godina od upisa na studij.

- Općenito, Ministarstvo znanosti smatra da je nužno da se na razini Republike Hrvatske potiče završavanje studija u roku. No, Republika Hrvatska - kao i Europska unija - istovremeno želi poticati visoko obrazovanje svojih građana starijih od 25 godina. To moramo napraviti kako zbog njihove zapošljivosti, tako i zbog pozitivnih utjecaja koje visoko obrazovana radna snaga ima na ukupno gospodarstvo – stoji u priopćenju Ministarstva u kojem se ističe važnost skrbi o zdravlju studenata te da im pri reguliranju tog prava svakako treba biti omogućena i adekvatna zdravstvena zaštita, ali i uzeto u obzir pravo studenata na prekid studija zbog opravdanih razloga (trudnoća, bolest i sl.).