Globalizacija migracija

24_10_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: InterCap
Globalizacija migracija

- Pitanje demografije, klimatskih promjena, ekonomije i politike izravno ili neizravno utječe na migracije i vrijeme će pokazati u kojoj mjeri i na koji način će migracije utjecati na naš identitet, koncept nacionalne države, populizam, jačanje ksenfobije u Europi - rekla je prof.dr.sc. Marita Brčić Kuljiš, koordinatorica konferencije.

U hotelu Cornaro će se 26. listopada održati međunarodna konferencija Globalizacija migracija, antiimigrantske stranke i ksenofobija u Europskoj uniji.
Izlagači na Konferenciji su međunarodno priznati stručnjaci poput Arjuna Appaduraija, Maurizia Ambrosinija, Danielea Archibugija, Andreasa Niederbergera, Romana Savenkova i Hans-Georga Betza.
Koordinatorica Konferencije, prof.dr.sc. Marita Brčić Kuljiš kaže da su migracije konstanta u ljudskoj povijesti.
- Migracije su dio naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. U tom smislu bitan je koncept globalizacija migracija koji otvara teme poput migrantske krize, problema integracije, neuspjeha multikulturalizma, ksenofobije, antimigrantskih stranaka. Pitanje demografije, klimatskih promjena, ekonomije i politike izravno ili neizravno utječe na migracije i vrijeme će pokazati u kojoj mjeri i na koji način će migracije utjecati na naš identitet, koncept nacionalne države, populizam, jačanje ksenfobije u Europi. 

Konferencija je podijeljena na 4 sesije: 
1) Globalizacija migracija i globalne migracije 
2) Migracije, azil i pitanje sigurnosti na području Europske unije i jugoistočne Europe (balkanska i mediteranska ruta) u kontekstu društva rizika 
3) Fenomen antiimigrantskih stranaka i ksenofobije u EU u 21. stoljeću 
4) Utjecaj globalizacije migracija na europska društva i države u 21. stoljeću
Detaljni program je na linku.

Konferenciju organizira Sveučilište u Splitu, u sklopu projekta InterCap te u suradnji s Institutom za migracije i narodnosti iz Zagreba i Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Splitu.