Svjetlosne jaslice - instalacija

11_12_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Vice Tomasović, Sv. Gašpar
Svjetlosne jaslice - instalacija

Posude, koje će u kapelici biti postavljene u konstelaciju koja odgovara sceni jaslica, ispunjene su vodom iz Poljica za koju puk vjeruje da je čudotvorna, i koja stoljećima privlači hodočasnike.

Kapelu sv. Arnira od ovoga će četvrtka, 12.12. u 18:30h obasjati sadržajno specifična svjetlosna instalacija božićnih jaslica Vice Tomasovića, zasnovana na predaji o crkvici svetog Arnira u Poljicima.
Ta crkvica sagrađena je na mjestu na kojemu su splitskog nadbiskupa Arnira kamenovali Omišani. Iz poda crkvice do danas izvire voda za koju puk vjeruje da je čudotvorna, i koja stoljećima privlači hodočasnike.
Upravo ta čudotvorna voda nalazi se u staklenkama koje će biti u splitskoj kapelici postavljene u konstelaciju koja odgovara sceni jaslica.

Posude se međusobno razlikuju veličinom, oblikom i složenošću kristalnog nosača unutar same posude, a svaka staklenka predstavlja jedan od likova koji se u grupi tradicionalno predstavljaju. Unutar staklenke je objekt koja simbolizira pojedini lik: Mali Isus - hostija (neposvećena), Melkior - zlato, Gašpar - tamjan, Baltazar - smirna...
Ispod svake staklenke nalazi se led rasvjetno tijelo podešeno na različitu snagu. Tako je Mali Isus najsvjetliji, zatim Gospa, sv. Josip, pa tri kralja.

Jaslice možeš pogledati do 5.1.2020.

O umjetniku
Multidisciplinarni umjetnik Vice Tomasović rođen je 1986. godine u Splitu. Nakon završene opće gimnazije u Omišu, upisuje se na Umjetničku akademiju Sveučilišta u Splitu, smjer likovna kultura, gdje diplomira 2009. godine. Osnivač je i ravnatelj Almissa Open Air festivala suvremene umjetnosti u Omišu. Predsjednik je Hrvatske Udruge Likovnih Umjetnika u Splitu i voditelj izložbene djelatnosti u Salon Galić. Sudjelovao je na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi, umjetničkih festivala i manifestacija kao organizator, kustos, izlagač i izvođač.