Inspiriraj se za Erasmus+

19_11_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: mobilnost.hr
Inspiriraj se za Erasmus+

- Od 2014. u programu Erasmus+ Agencija za mobilnost i programe EU financirala je oko 4000 projekata vrijednih blizu 150 milijuna eura u kojima je sudjelovalo gotovo 70.000 građana - naglasila je mr. sc. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnosti i programe EU.

Na događanju Inspiriraj se! predstavljene su inspirativne priče i projekti iskusnih korisnika programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti pred gotovo 200 zainteresiranih, piše mobilnost.hr.
Uspješni korisnici programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti svojim su nadahnjujućim pričama informirali potencijalne korisnike o mogućnostima koje ovi programi nude u području odgoja, obrazovanja, osposobljavanja i mladih.

Vrijednost financiranih projekata blizu 150 milijuna eura
- Danas vas ovim događajem želimo inspirirati, potaknuti i ohrabriti na uključivanje u Erasmus+. Čvrsto vjerujemo da vam taj najveći europski program za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport - u skladu sa svojim sloganom - može obogatiti živote i proširiti vidike - poručila je u pozdravnom govoru mr. sc. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnosti i programe EU. Uspješnim korisnicima programa čestitala je na njihovu angažmanu i požrvovnosti te im zahvalila što su pridonijeli izvrsnim rezultatima Agencije od 98,90 posto ugovorenih financijskih sredstava.
- Od 2014. u programu Erasmus+ Agencija za mobilnost i programe EU financirala je oko 4000 projekata vrijednih blizu 150 milijuna eura u kojima je sudjelovalo gotovo 70.000 građana - naglasila je ravnateljica.

Iskustva korisnika
- Moj engleski je bio poprilično loš kad smo odlučili krenuti u Erasmus, no nakon što nam je odobren prvi projekt već smo razmišljali o sljedećem - rekao je Vladimir Šoštarić, nastavnik iz Gospodarske škole Čakovec, koji u programu Erasmus+ entuzijastično sudjeluje od samog početka. Profesor Šoštarić kaže kako su njihovi učenici tijekom Erasmus stručnih praksa bili u gotovo svim članicama EU-a.

Docent sa zagrebačkog FER-a dr. sc. Jurica Babić, koji trenutačno sudjeluje u dva Erasmus+ projekta, rekao je kako je sudjelujući u programu Erasmus+ stekao stručne, znanstvene i nastavne vještine koje su mu bitno pomogle u uspješnom početku karijere samostalnog istraživača na FER-u.

Rezultati projekata
Na Inspiracijskom Caféu iskusni korisnici su izložili opipljive rezultate svojih uspješnih projekata i zainteresiranima demonstrirali kako funkcioniraju, primjerice stroj za virtualno zavarivanje, 3D printer, ili edukativna igra učenja povijesti i geografije koju su osmislili učenici I. osnovne škole Varaždin.

Povelje za mobilnost
Uspješnim Erasmus+ strukovnim školama su podijeljene Erasmus+ povelje za mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju te nagrade za projekte s najboljom primjenom ECVET-a, ključnog alata za priznavanje, prijenos i prikupljanje ishoda učenja stečenih u inozemstvu.

Industrijsko-obrtnička škola Šibenik osvojila je prvo mjesto i laptop kao najuspješnija u primjeni ECVET sustava. Drugoplasirana Škola za medicinske sestre Vrapče osvojila je fotoaparat, a za treće mjesto Strukovna škola Đurđevac osvojila je AMPEU promotivni paket.

Erasmus + povelje za mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju dobile su četiri škole:
Škola za medicinske sestre Mlinarska (Zagreb)
Srednja škola Čakovec
Srednja škola „Arboretum Opeka“ (Vinica, kraj Varaždina)
Industrijsko-obrtnička škola Šibenik