Osnovni prihod svima!

09_08_2013 / 14:21h  |  Autor: Ana Marković
Osnovni prihod svima!

Na osnovni ljudski prihod pravo bi imali svi; trebao bi biti dovoljno visok da se osigura dostojanstvena egzistencija i participacija u društvu. Realizacijom tog temeljnog ljudskog prava iskorijenilo bi se siromaštvo - stav je inicijative.

Brojni europski građani okupili su se u okviru Europske građanske inicijative s ciljem potrage za adekvatnim oružjem protiv siromaštva. Rezultat je alternativa sadašnjem ekonomskom sustavu a temelji se na osnovnom prihodu.

Osnovni prihod – temeljno ljudsko pravo

Prema Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, svatko ima pravo na životni standard koji odgovara zdravlju i dobrobiti njega i njegove obitelji. Ne treba tražiti statistike da bismo se uvjerili da su mnogi lišeni tog prava; dovoljno je pogledati oko sebe. Stare i jedva pokretne susjede umjesto dostojanstvenog odmora u starosti traže boce po kontejnerima, prijatelji s fakulteta u tridesetoj još traže posao, samohrane majke rade dva posla (i još su sretne ako ih nađu). Kad je sadašnjost tako tmurna, teško se veseliti budućnosti i sve je veći broj ljudi kojima je ne samo jasno da se stvari moraju promijeniti, nego i poduzimaju konkretne korake prema promjenama.

Na osnovni ljudski prihod pravo bi imali svi; trebao bi biti individualan, univerzalan i dovoljno visok da se osigura dostojanstvena egzistencija i participacija u društvu. Realizacijom tog temeljnog ljudskog prava iskorijenilo bi se siromaštvo - stav je inicijative. Podržali bi se oni čiji rad nije orijentiran prema tržištu – rad umjetnika, roditelja i volontera.

Utopija ili buduća realnost?

Mnogi će se vjerojatno zapitati kako bi se bezuvjetni osnovni prihod financirao i doći će do zaključka da je riječ o utopiji. No, pokretači inicijative nude nekoliko prijedloga za financiranje. Novac bi se skupljao od poreza na visoke prihode, od poreza na luksuz i poreza na proizvode koji zagađuju okoliš. Iz toga je jasno da se ne radi o neostvarivoj ideji, nego o dobro promišljenoj mjeri koja bi dugoročno donijela brojne pozitivne promjene.

Što se čeka?

Budući da je uvođenje bezuvjetnog osnovnog prihoda u nadležnosti Europske komisije, da bi Komisija uopće razmotrila prijedlog potrebno je peticijom skupini milijun potpisa. Trenutno je u inicijativu uključeno petnaest zemalja EU-a i građani se pripremaju za prikupljanje potpisa. Za uspjeh je ključna mobilizacija a ona se postiže organiziranjem događanja koja podupiru akciju, informiranje i aktiviranje građana.

Svi koji žele saznati više o osnovnom prihodu, potpisati peticiju online ili se informirati o tome kako se uključiti u borbu za osnovni prihod, mogu za početak posjetiti stranicu basicincome2013.eu.

>> Inicijativa je dostupna i na hrvatskom webu: www.temeljnidohodak.hr