Zona u travnju jača i od proljeća

10_05_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: I. Z.
Zona u travnju jača i od proljeća

Za svibanj i početak kraja sezone događanja u Info zoni, nije nas ohrabrio samo podatak o više od petsto mladih koji su se u travnju družili i naučili nešto novo u našem prostoru, nego i evaluacije travanjskih događanja. Uspjeli smo konkurirati proljeću! :)

Za svibanj i početak kraja sezone događanja u Info zoni, nije nas ohrabrio samo podatak o više od petsto mladih koji su se u travnju družili i naučili nešto novo u našem prostoru, nego i evaluacije travanjskih događanja. Od početka sezone rijetki su oni koji nisu dali najviše ocjene i pozitivne komentare u kratkom anonimnom upitniku dostupnom na infozona.hr/after.

>> Pročitaj najavu mjesečnog programa u svibnju
>> Posjeti klub.infozona.hr

Već prvog dana travnja Krešimir Krolo, profesor sa Sveučilišta u Zadru, pred petnaestak zainteresiranih predstavio je Međunarodni združeni diplomski studij Kulturne sociologije. Zadarsko sveučilište studij organizira od 2014. godine u suradnji sa Sveučilištem u Grazu, Sveučilištem u Trentu i Sveučilištem Masaryk u Brnu.

U travnju je novih dvadesetak bicikli spremno za proljetne vožnje jer je prve i posljednje subote ponovno u Info zoni gostovala Biciklopopravljaonica. Volonteri Udruge Permakultura Dalmacija zainteresiranima su besplatno uklanjali kvarove na biciklu i učili ih održavati bicikl. Sve popularnija bicpopka u prostor Info zone vratit će se tek na jesen, a do tada će se održavati na otvorenom.

Od 4. do 9. travnja mladi su znanstvenici, istraživači i zanesenjaci u ciklusu predavanja Moozgavci pred ukupno dvadesetak zainteresiranih predstavili svoja područja interesa i istraživanja. Marija Lozo, Pero Ugarković, Petra Valovičić, Nina Vigan i Tomislav Primorac pričali su o odnosu društva prema djeci s teškoćama u razvoju, morskim organizmima, problemima nebrige o kulturnoj baštini, novim hidrološkim istraživanjima Crvenog jezera, ženama koje žive kao muškarci te računarskoj fizici. Neki od predavača dobili su i zasluženi medijski prostor i ponude za nove suradnje.

Veću pozornost privuklo je gostovanje Renata Matića. On je u Info zoni gostovao u sklopu ciklusa Što je film bez sociologije u kojem je prikazan film Offside zamka. Dokumentarni film Marija Kovača pred kamere je doveo neke od aktera najveće dokazane kriminalne afere hrvatskog nogometa, a ugledni sociolog pred tridesetak zainteresiranih govorio je o širem kontekstu problema hrvatskog nogometa i društva u cjelini.

Druženja Književnog kluba u Info zoni započela su u listopadu prošle godine te je do sada gotovo stotinu srednjoškolaca iskoristilo priliku lakše razumjeti ili na nov način doživjeti naslove s državne mature. U travnju si imali dvostruki program - tema razgovora bili su i Hamlet i Prokleta avlija.

Poslušali smo kritiku da zaljubljenici u film u trećem kolu Kvizanja nisu dobili priliku pokazati svu raskoš svog znanja te smo u posljednjem kolu sezone ispunili njihovu želju i ispravili pogrešku. Osam ekipa dobilo je priliku pokazati svoje znanje o filmskoj umjetnosti i osigurati mjesto u velikom finalu. Ekran je ponovno bio sponzor nagrade i počastio pobjednike ulaznicama za sve premijerne filmove u svibnju.

Za street art radionicu prijavilo se više od trideset zainteresiranih. Na višednevnoj radionici učili su o povijesti grafita i street arta, prebacivanju ideja na papir te o osnovama dizajniranja street arta. Voditelj radionice bio je Ivan Svaguša, akademski slikar koji već više od pet godina u Info zoni vodi radionice stripa, a već je vodio i street art radionicu.

Na novom Stripaškom kružoku gostovao je akademski slikar, crtač stripova i glazbenik Vinko Barić. Tom prigodom predstavio je svoj novi strip album Dogodovštine Baroknog čovjeka koji je već prije tiska izazvao pozornost pa ne čudi da se i na promociji tražilo mjesto više. Vijeće za knjigu, nakladništvo i bibliotečnu djelatnost Grada Splita odbilo ga je predložiti za financiranje, navodeći da je tekst nepismen a crtež konfuzan, često neutemeljeno brutalan i bez umjetničkog dojma. Ljubitelji stripa koju su veseloj atmosferi ispunili Info zonu očito se ne slažu s njihovom ocjenom.

Četrnaest sudionika jednodnevne Blackout poetry radionice okušalo se u alternativnom načinu stvaranja poezije te je sudjelovalo u prvoj suradnji Info zone i udruge iTHEom koja okuplja studente filoloških smjerova Filozofskog fakulteta u Splitu.

U istom tjednu održala se i radionica manipulacije jezikom. Optimalnih desetak sudionika kroz trodnevnu edukaciju naučilo je kako kritički pristupati informacijama i raspoznati informaciju od propagande.

Od travnja ljubitelji književnosti imaju još dva nova razloga za dolazak u Info zonu. Formiran je BookCrossing Corner, svojevrsno mjesto razmjene knjiga na kojem se mogu besplatno uzeti nepročitane knjige ili ostaviti pročitane knjige. Također, počelo je novo književno događanje - Književni generator. Gošće prve u nizu tribina bile su Irena Delonga Nešić, Petra Rosandić te Katja Grcić. Moderatorica je bila Luiza Bouharaoua.

U zadnjem tjednu, u Info zoni se nastavila indokineska avantura popularnog blogera, autora portala TheMladichi.com i sve popularnijeg putopisca Jurice Galića Juke. On je u društvu Tonija Marušića u veljači i ožujku obišao 12 gradova i mjesta u četiri države - Tajlandu, Kambodži, Laosu i Vijetnamu. U do kraja ispunjenoj Info zoni otvorio je izložbu fotografija nastalih na putovanju te s Tonijem ispričao najzanimljivije anegdote, podijelio dojmove o ljudima i državama te dao korisne savjete za sve koji se odluče zaputiti u taj dio svijeta.

Dvadesetak zainteresiranih odlučilo se posljednjeg petka u travnju, na predavanju u ciklusu Mala škola sociologije, informirati o državnom terorizmu. Na predavanju Državni terorizam - razlike između empirijskog i normativnog Katarina Vučić, magistra sociologije, objasnila je rezultate studije slučaja o izraelskom državnom terorizmu, koja je nastala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2015. godine.

U travnju smo i više od trideset stručnjaka i stručnjakinja koji rade s mladima upoznali s priručnikom Stripolerancija. Osim u Splitu, promocije smo održali i u Šibeniku, Kaštelima i Dubrovniku. Priručnik je namijenjen osobama koje rade s mladima i žele koristiti medij stripa u povećanju interesa mladih za teme iz područja suzbijanja govora mržnje, razvoja tolerancije i multikulturalnosti te borbe protiv nasilja nad ženama.

Nastavljena su druženja Filmskog kluba, Filmska radionica, Škola programiranja, Tečaj hrvatskog znakovnog jezika, radionica stripa i večeri društvenih igara subotom, a završena je radionica keramike. Iako su nam među 28 najavljenih novih razloga za dolazak u Info zonu glavni aduti bili Moozgavci, radionica street arta, Književni generator i Indokineska avantura The Mladicha, pokazalo se da su sve edukacije, druženja i izložbe pronašle svoju publiku. Uspjeli smo konkurirati proljeću! :)