Info zona i hrvatski savjeti mladih učili su od Norvežana

10_05_2023 / 11:33h
Info zona i hrvatski savjeti mladih učili su od Norvežana

U sklopu projekta "Savjeti mladih - kako dalje?".

U sklopu projekta "Savjeti mladih - kako dalje?" predstavnici triju hrvatskih savjeta mladih sudjelovali su u studijskom posjetu Norveškoj. Savjet mladih Grada Trogira predstavljala je Dora Maravić, Ana Brubnjak predstavljala je Savjet mladih Grada Pazina, a ispred Savjeta mladih Grada Osijeka sudjelovao je Saša Milaković. Troje mladih pridružilo se tako delegaciji hrvatskih projektnih partnera - Antoniji Kuzmanić iz Info zone, Sari Sušanj iz Udruge "Delta" te Luciji Jusup i Mariju Žuličeku iz Udruge gradova u Republici Hrvatskoj.

U trodnevnom posjetu upoznali su se sa primjerima norveških dobrih praksi sudjelovanja mladih u procesima odlučivanja. Domaćini iz općine Lindesnes, ugostili su ih na radnom sastanku o izradi lokalne strategije koja za cilj ima poboljšati kvalitetu života svih stanovnika ove općine. U praksi su mogli vidjeti kako izgleda izrada strateškog dokumenta i na koji način općinska vlast uključuje djecu i mlade, odnosno dječji savjet i savjet mladih. Sa iskustvima rada drugih norveških savjeta mladih upoznali su se u cjelodnevnom programu na otoku Utøya. Bila je to prilika i da uče iz tragične povijesti otoka na kojem se 2011. dogodio teroristički napad.

Na kakodalje.hr objavljen je osvrt na putovanje koji je napisala Dora Maravić.

Projekt "Savjeti mladih - kako dalje?" podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Usmjeren je na jačanje zagovaračke pozicije organizacija civilnog društva i osnaživanje smislene participacije mladih u savjetodavnim tijelima na lokalnoj i regionalnoj razini. U partnerstvu ga provode norveška Općina Lindesnes, Udruga "Delta", Udruga gradova u Republici Hrvatskoj te Info zona kao nositelj projekta.