Bergam: Šibenik je vrelo kulture

31_05_2021  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Bergam: Šibenik je vrelo kulture

Igor Bergam, šibenski aktivist i organizator brojnih festivalskih događanja, bio je gost podcasta U Zoni. Ispričao je kako je sudjelovao u preobrazi Šibenika te otkrio zašto je šibenska glazbena ponuda danas impresivnija od splitske i zadarske.

Igor Bergam, šibenski aktivist i organizator brojnih festivalskih događanja, bio je 21. gost podcasta U Zoni. Josipu Škilji ispričao je kako je sudjelovao u preobrazi Šibenika te otkrio zašto je šibenska glazbena ponuda danas impresivnija od splitske i zadarske. Neizbježne teme bili su Regius festival i Kulturaljka te Martinska kao popularna festivalska destinacija.

- Možda prepotentno zvuči, ali smo na većoj razini i od Zadra i od Splita - kazao je Bergam komentirajući šibensku koncertnu scenu. Kroz razgovor je otkrio razloge takvog šibenskog uzleta pa se prisjetio i vremena kada je nakon srednje škole s prijateljima organizirao prve koncerte kakvi su im tada nedostajali. Objasnio je zašto Šibenčani napuštene objekte pretvaraju u koncertne dvorane, što ga osobno motivira da ne odustane od organizacije koncerata, a osvrnuo se i na ulogu Grada i gradskih institucija u toj preobrazbi Šibenika. Govoreći o Martinskoj, bivšem autokampu koji je danas postao top festivalska destinacija, pričao je o važnosti suradnje organizatora različitih događanja.

- Šibenik je vrelo kulture - smatra Bergam, ističući da osim bogate koncertne ponude Šibenik ima i velik broj kreativaca koji se nemaju priliku predstaviti javnosti. Objasnio je tako da je i jedan od ciljeva festivala Kulturaljka osvještavanje javnosti da je Šibeniku potreban kulturni centar za mlade.

Najavljujući skora glazbena događanja u organizaciji udruge PARK, najavio je i koncert Bajage zbog kojeg je prošlog ljeta svakodnevno bio na telefonskoj liniji sa pomoćnikom ministra. Cijeli razgovor dostupan je na YouTube kanalu podcasta U Zoni.