Ideja za razvoj FMFS-a ne manjka

14_06_2014 / 17:59h  |  Autor: KMaja  |  Foto: FMFS
 Ideja za razvoj FMFS-a ne manjka

Dok Festival mediteranskog filma polako ulazi u završnu fazu, barem što se događanja u Splitu tiče, donosimo razgovor sa Alenom Munitićem, direktorom festivala, kojega smo pitali i o planovima za budućnost.

Festival mediteranskog filma sve je veći i veći – ove godine publiku, osim standardnim programom u Kinoteci i na Bačvicama, mame i sa još više besplatnih projekcija ali i tribina u novom prostoru za projekcije u Galeriji umjetnina. Dok Festival polako ulazi u završnu fazu, barem što se događanja u Splitu tiče, donosimo razgovor sa Alenom Munitićem, direktorom festivala, kojega smo za početak pitali što ga je inspiriralo za proširivanje sadržaja.

– Glavni razlog širenja na novu lokaciju bila je želja da kratkometražni filmovi iz međunarodne konkurencije dobiju bolji termin. Publika jako dobro reagira na kratki film, a festivali su jedino mjesto gdje ih se može vidjeti. Izuzetno sam zadovoljan što je novo kino i jako dobro posjećeno - gotovo svaku večer imali smo više posjetitelja nego stolica – kaže Alen te dodaje da su razgovori i tribine nešto što je lijepo ponuditi publici kada već imate u gradu goste, autore filmova. – Netko kome se svidi film može direktno postaviti pitanje, a autori uvijek vole feedback od strane publike. Neke tribine koje su važne za lokalnu zajednicu, poput primjerice EPK 2020 ili Zajedno kontra barijera, vrlo su važan element festivala – ističe Alen.

FMFS ne bi bio ono što jest bez volontera nasmiješenih lica koji festivalu daju dodatnu dimenziju opuštenosti i pristupačnosti, a njihov broj, kao i festival, iz godine u godinu raste. – Već dvije godine imamo i volontere koji volontiraju i po dva tjedna pred festival. S obzirom da sam i sam bio volonter na festivalima uvijek sam zahvalan tim ljudima koji nam poklanjaju svoje dragocijeno vrijeme i oni su zaista jedno vedro lice FMFS-a – kaže Alen i otkriva da su uglavnom svi volonteri iz Splita, najviše je mladih studenata, ali ima i zaposelnih ljudi, učenika...

Već dvije godine ekipa FMFS-a donosi kino na područja koja su od strane države sustavno ignorirana, i gdje donedavno gotovo nikakvih kulturnih događanja nije bilo, pogotovo izvan sezone. – Konstantno raste broj publike, raste želja da projekcije postanu sve češće i češće. Najbolji dokaz za to je da smo na Lastovu i Hvaru pokrenuli kino program čitavu godinu na mjesečnoj bazi, a ljeti na tjednoj bazi. Tom modelu će se sada pridružiti i novi gradovi, a planiramo još širenja. Trenutno Kino Mediteran broji 20 gradova, što je ogroman rezultat u dvije godine koliko postoji projekt – navodi Alen i dodaje da ljudi prihvaćaju program, i vole ono što im prikazuju. – Čak kad napravimo eksperiment s američkim filmom, pitaju nas da sljedeći put vratimo nazad europski film. Prezadovoljni smo ovim projektom i neizmjerno je važan za čitavu Dalmaciju – ističe on.

Ideja za daljnji razvoj festivala ne manjka. – U planovima za budućnost važna je financijska konstrukcija festivala. Želja nam je razvijati edukativne programe i dodavati nove, zanimljive popratne filmske programe. Uvijek postoje detalji kojima smo nezadovoljni i na kojima radimo, ali sve te stvari uvijek popravljamo do sljedeće godine – kaže Alen i objašnjava da je bilo mnogih teških trenutaka kroz ovih 7 godina, ali su vjerovali kao ekipa u projekt i uvijek su znali gdje idu i kako će razvijati FMFS. – Mislim da je ključ uspijeha izuzetno iskren odnos prema publici i to što nastojimo imati program koji je raznolik i zemljopisno i žanrovski. Trudimo se i oko marketinga, promocije, imamo prekrasan ambijent kina Bačvice i Kinoteke Zlatna vrata... sve su to ključevi uspijeha FMFS-a.

Uspješno su se okušali i u kino distribuciji

Prošle su se godine okušali i u kino distribuciji, kada su kroz studeni i prosinac diljem Hrvatske predstavili nagrađivani španjolski film Snjeguljica. – Zadovoljni smo s rezultatima Snjeguljice. Bio nam je to prvi film koji smo distribuirali, a sada se spremamo nastaviti tu priču s Omarom i španjolskim Život je lakši zatvorenih očiju – najavio je Alen.

Za pokrenuti kulturni sadržaju Splitu - budite spremni na velike žrtve, ali situacija se mijenja

Alen nam je otkrio i što bi savjetovao nekome tko bi danas želio pokrenuti nekakav kulturni sadržaj festivalskog tipa u Splitu. – Treba se oboružati živcima, strpljenjem, zaboraviti na spavanje i biti spreman na velike žrtve. Situacija se mijenja s godinama - FMFS je u počecima imao veliku podršku grada, potom se u vrijeme mandata Željka Keruma doslovno spašavao na sve strane, a sada svakako moram pohvaliti korake koje je Grad napravio u kontekstu transparentnog financiranja kulture i vjerujem da ćemo uz podršku i odnos koji sada imamo s Gradom Splitom sigurno rasti i razvijati se još više – zaključio je Alen.

Zatvaranje FMFS-a (ni)je omela kiša!

Kiša je primorala organizatore Festivala mediteranskog filma Split da promijenu lokaciju dodjele nagrada i projekcije posljednjeg filma iz svog ovogodišnjeg programa. Umjesto ljetnog kina Bačvice čileansko-španjolski filma Gloria prikazat će se u 21:30 sati istovremeno u kinu Karaman i kinoteci Zlatna vrata.

- Svi koji su do danas u 15:30 sati kupili ulaznice za zatvaranje festivala, one im vrijede za projekciju u kinu Karaman. Ulaznica još uvijek ima u prodaji, a kupiti se mogu do 20 sati u Galeriji umjetnina, a nakon 20 sati samo na blagajni kinoteke Zlata vrata za oba kina. Onima koji su ulaznice rezervirali putem weba, preporučujemo da ih kupe što prije, kako ne bi zbog smanjenog kapaciteta ostali bez svojih ulaznica - stoji u priopćenju FMFS-a, u kojem od svojih posjetitelja mole za razumijevanje.

Završni festivalski party održat će se nakon projekcija u prostoru nedovršenog akvarija u sklopu kompleksa na Bačvicama.