Plakati i debata protiv nasilja

15_05_2015 / 09:19h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Josip Knežević
Plakati i debata protiv nasilja

U Info zoni će se otvoriti izložba plakata koje su izradili učenici Škole likovnih umjetnosti u sklopu projekta udruge MoSt Idealima protiv nasilja. Na otvaranju će se održati i prigodna debata splitskih srednjoškolaca.

U Info zoni će se 20. svibnja u 20 sati otvoriti izložba plakata koje su izradili učenici Škole likovnih umjetnosti u sklopu projekta udruge MoSt Idealima protiv nasilja, kojim se javnost želi osvijestiti o problemu nasilja među mladima i nužnosti pravovremene reakcije. Na otvaranju će se održati i prigodna debata splitskih srednjoškolaca.

>> Prati aktivnosti u Info zoni na infozona.hr/program

O raširenosti nasilja među učeničkom populacijom govore podaci istraživanja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ iz 2012. godine koji upozoravaju da je oko 36% učenika bilo nasilno prema drugome, a gotovo 60% učenika bilo je izloženo nasilju - svakodnevno je nekom od oblika nasilja bilo izloženo 8,5%. Najučestaliji oblici nasilja kojima su djeca bila izložena su: ogovaranje, vrijeđanje, udaranje ili guranje te socijalna izoliranost. Statistike pokazuju i da čak u 85% slučajeva nasilja nitko nije pomogao žrtvi.

Plakati su radovi učenika trećeg razreda Škole likovnih umjetnosti Split, nastali u okviru Grafičkog odjela i pod vodstvom profesorica Višnje Mach Orlic. Voditeljica debatne škole je predsjednica Debatnog kluba Pravnog fakulteta, Tea Barač.

Projekt Idealima protiv nasilja financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta a provodi udruga MoSt u partnerstvu sa kazalištem Playdrama, Školom likovnih umjetnosti u Splitu, Ženskim đačkim domom i u suradnji s debatnim klubom Pravnog fakulteta.