Na praksu šalju i u Facebook

06_03_2013 / 11:29h  |  Autor: Bruno Petrušić
Na praksu šalju i u Facebook

IAESTE je udruga koja se prvenstveno bavi razmjenom studenata na globalnoj razini u svrhu realizacije stručnih praksi. Razgovarali smo o radu udruge i predavanju studenata koji su bili na praksi u Facebooku...

IAESTE (International association for student exchange for gaining technical experience) je udruga studenata koja djeluje nekih pedesetak godina i prvenstveno se bavi razmjenom studenata na globalnoj razini u svrhu realizacije stručnih praksi. Globalno djeluje u devedeset zemalja gdje omogućava studentima stručne prakse u trajanju od 6 do 52 tjedna, a u Hrvatskoj djeluju četiri lokalna odbora i to u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Razgovarali smo s potpredsjednicom splitskog lokalnog odbora - Ivanom Mišerdom.

- Studentska udruga IAESTE na Sveučilištu u Splitu broji oko četrdesetak aktivnih članova s raznih fakulteta, ali nas je većina sa FESB-a. Negdje oko dvadesetak studenata svake godine iz Splita ide na stručnu praksu u inozemstvu i isto ih toliko dolazi u Split iz svih krajeva svijeta - započela je predstavljane Ivana.

IAESTE prati studente koji iz Splita odu na stručnu praksu bilo gdje u svijetu - od Kine do Brazila, ali se brine i o cjelokupnom boravku studenata koji dođu u Split pa tako za njih organizira različite aktivnosti. Jedna od takvih je događaj Get together koji u Splitu okuplja sve studente koji su na stručnoj praksi u Hrvatskoj, upozna ih sa gradom i pruži im priliku za druženje, zabavu i razmjenu iskustava.

Natječaj za stručne prakse uvijek se raspisuje u studenom te se na njega mogu prijavit svi zainteresirani studenti. Uglavnom su te stručne prakse usmjerene na studente prirodnih i tehničkih znanosti, ali su načelno otvorene za sve studente.

- Iznimno smo zadovoljni s odnosom Sveučilišta prema IAESTE-u, ove godine nam je rektor Pavić napisao odličnu preporuku, a vrlo dobro surađujemo i sa Studentskim centrom i Studentskim domom koji nam osigurava smještaj za one studente koji dođu u Split na stručnu praksu. U radu nas podržava i Studentski zbor s kojim imamo odličan odnos, a trudimo se sudjelovati i u projektima drugih studentskih udruga jer smatramo da je nužno da se studenti međusobno podržavaju i tako uključuju nove ljude u rad organizacija – zaključuje Ivana.

Iskustvo prakse u Facebooku - poslušajte u petak iz prve ruke

Pored redovitih sastanaka koja dogovaraju putem svog Facebook profila, IAESTE u ožujku organizira zanimljivo informativno događanje koje je sufinancirano sredstvima Studentskog zbora. - Dvoje studenata koji su preko naše udruge bili na praksi u Facebooku svoja su iskustva pretočili u jedno vrlo zanimljivo predavanje. Govorit će o tehnologiji na kojoj su se stručno usavršavali, o atmosferi u kojoj su kratko radili i o cjelokupnom tom iskustvu. Mislim da će ovo predavanje biti zanimljivo mnogim studentima – poziva Ivana sve zainteresirane u petak, 08. ožujka, u 17 sati u dvoranu A101 na FESBu.

Ovaj tekst je realiziran u suradnji sa inicijativom Split Misli