Humanist za nula kuna

14_05_2014 / 13:14h  |  Autor: Kristina Tešija
Humanist za nula kuna

Šezdeset osam stranica popunjenih intervjuima s profesorima, korisnim informacijama i autorskim radovima studenata izdano je u nakladi od tisuću primjeraka i po recesijskoj cijeni od nula kuna.

U utorak, 13. svibnja, u prostorijama Filozofskog fakulteta na Peristilu održana je promocija prvog broja časopisa Humanist, nastalog suradnjom pedesetak studenata svih deset smjerova Filozofskog fakulteta Split.
Bila je potrebna godina dana da se ideja o časopisu realizira u tiskanom izdanju; šezdeset osam stranica popunjenih intervjuima s profesorima, korisnim informacijama i autorskim radovima studenata izdano je u nakladi od tisuću primjeraka i na raspolaganju je svakom zainteresiranom pojedincu: časopis je, naime, dostupan po pravoj recesijskoj cijeni od nula kuna.

Na iznimno kratkom predstavljanju časopisa okupilo se pedesetak zainteresiranih, većinom studenata te nekolicina profesora i asistenata, a okupljene su pozdravili dekan Filozofskog fakulteta Aleksandar Jakir i urednica časopisa, studentica Valentina Perišić.
- Izuzetno sam zadovoljan kao dekan da su naši studenti osmislili, pokrenuli i napravili studentski časopis studenata koji iz perspektive društvenih i humanističkih znanosti promišljaju svoj fakultet, studij i ostale teme koje ih zanimaju. Mi smo kao fakultet dali podršku toj inicijativi, to je nešto što će nam pomoći u boljoj komunikaciji među našim lokacijama; nažalost, mi smo dislocirani na šest lokacija po cijelom Splitu i dok čekamo da se realizira projekt zgrade našeg fakulteta, studenti su uvidjeli da moramo nešto učiniti da se bolje povežemo i ovaj časopis služi upravo tomu.

Na ove riječi Aleksandra Jakira nadovezala se Valentina Perišić naglasivši da je dislociranost zgrada pojedinih odsjeka tek jedan od problema s kojom su suočeni.
- Postoji problem gledanja na društvene i humanistčke znanosti u društvu općenito, nova strategija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta stavlja društvene znanosti na marginalizirano mjesto i ne vidi se vrijednost kritičkog mišljenja i naših znanosti kao takvih. Upravo zbog toga želimo pokazati da smo jedna jaka skupina koja ne smije biti zanemarena.

Tekstova, tema i zainteresiranih autora ne nedostaje, pa je svima onima čiji radovi nisu objavljeni u ovom izdanju obećano da će u drugom broju ugledati svoje radove. Uredništvo je prijavilo drugi broj časopisa na natječaj Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu za studentske projekte i nadaju se da će uskoro krenuti rad na sljedbeniku uspješnog prvijenca.

Svi vi koji ne ugrabite svoje tiskano izdanje u prostorima FFST-a, možete časopis virtualno prolistati klikom na link.