HULU ne da Podrume!

01_05_2014 / 12:52h  |  Autor: Ana Kuić  |  Foto: FB HULU
HULU ne da Podrume!

Umjetnici smatraju da je prepuštanje Podruma Muzeju grada Splita udar na njih i život grada te komentiraju da je to još jedan od načina da Baldasar zaposli svoje ljude.

 U Dioklecijanovim je podrumima u srijedu 30. travnja, točno u podne, održan prosvjed Hrvatske udruge likovnih umjetnika. Umjetnici su mirinim prosvjedom odbili prepustiti upravljanje Podrumima Muzeju grada Splita.

U Podrumima se skupilo stotinjak prosvjednika iako sama udruga HULU broji 320 članova. Rok za iseljenje bio je 30. travnja, kada je zakazan i prosvjed. Kratko iza podne došao je i Siniša Kuko, pročelnik Službe za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru – Grad je upoznat s tim da su odbili izvršiti primopredaju, a mi ćemo iskoristiti sva zakonska sredstva koja imamo na raspolaganju – komentirao je pred brojnim novinarima. Umjetnici smatraju da je ovakav potez gradonačelnika udar na njih i život grada te komentiraju da je ovo još jedan od načina da Baldasar zaposli svoje ljude. – Podrumi su, uz MKC i Salon Galić, jedini bodovani prostori u kojima neafirmirani umjetnici izlaganjem svojih radova mogu ostvariti status samostalnog umjetnika – rekao nam je umjetnik i član HULU-a Vedran Perkov i nadodao da mladi umjetnici neće više imati gdje izlagati svoje radove. - Ugovor s Gradom automatski se produživao svaku godinu dana, a sada smo dobili rok od 15 dana za iseljenje iako zakon precizira otkazni rok od 30 dana – pojasnio je Perkov.

Hrvatska udruga likovnih umjetnika posljednjih 30 godina partner je Gradu Splitu u upravljanju Podrumima. Od prodaje ulaznica HULU Gradu isplaćuje 70%, a ostatak troši na financiranje svoje cjelokupne izlagačke djelatnosti, posebne projekte i održavanje Podruma.

Siniša Kuko napustio je Podrume nakon što je postalo jasno da do primopredaje neće doći, a Podrumi i dalje ostaju u rukama umjetnika dok se gradonačelnik opet ne oglasi.

Preko noći provalili u Podrume

U noći sa srijede na četvrtak zamijenjena je brava na ulaznim vratima u Podrume te ulaz čuva zaštitar koji priječi ulaz predstavnicima HULU-a. Na svom Facebook profilu HULU je objavio da je slučaj prijavljen policiji, a Facebook korisnici u komentarima mahom daju podršku umjetnicima te su zgroženi postupanjima Grada.