Dašak magije koji nedostaje

06_05_2014 / 11:12h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Martina Vuković
Dašak magije koji nedostaje

Klub Judino drvo u prvih par dana postojanja ugostio je i novomagijsku predstavu organizacije Rode Boom – Horned Man. Neki trikovi su vrlo skoro razotkriveni, no neke ipak nisu uspjeli objasniti. I bolje...

Klub Judino drvo u prvih par dana postojanja ugostio je i novomagijsku predstavu organizacije Rode Boom – Horned Man, koju su izveli mentalist Kurt Demey uz podršku Jorisa Vanvinckenroyea koji je, osim vještinom sviranja kontrabasa, impresionirao publiku i čitanjem misli.

>> Čitajte objave o događanjima u Judinom drvu

Gotovo do posljednjeg mjesta popunjen parter u koji se za ovu priliku pretvorio podij pred pozornicom kluba pozdravio je prije predstave Ivan Kralj, ravnatelj Festivala novog cirkusa, iskazavši nadu da je ovo tek prva u nizu predstava koje će publika imati priliku gledati u ovome prostoru.

Pozornica, koja je večer ranije ugostila rock koncert, uz masivni stol i 80 litara vode raspoređenih u spremnike sfernog oblika na čijim su se poklopcima propinjale suhe grane, postala je poprište zanimljive predstave, kakvu splitska publika još nije imala priliku pogledati na domaćem terenu.

– Sve je počelo sa svrbežom na leđima. Svrab, a zatim peckanje – započeo je Kurt priču kako su mu na leđima izrasli golemi rogovi dok je Joris izvodio glazbenu čaroliju na kontrabasu, koristeći loop pedalu i razne efekte. – Ne vjerujte mi osim ako ste svjesni mojih laži – uvodio nas je polako u jednosatnu predstavu. – Što je sa vašim lažima? Jeste li dobri u laganju – zapitao je.

Premda je jedno od pravila mentalizma, kako nam je Kurt rekao nakon predstave, upravo osobni odabir člana publike za kojeg osjeti da su kliknuli, u ovoj predstavi sudionici su odabrani potpuno slučajnim odabirom – puštanjem u opticaj četiri kestena koji su članovi publike dodavali jedni drugima dok umjetnik nije rekao stop, čime izvedba postaje zanimljivija i nepredvidivija za izvođače.

Na pozornicu su izašli četiri mladića iz publike u čijim se rukama našao kesten u tom trenutku, a Kurt je najavio kako će pročitati njihove misli, prepoznavajući koji od njih laže a koji govori istinu. – Laži su fantazije, tijelo se bori protiv njih – objasnio je. Uz Jorisovu pomoć pročitao je zapise na kestenju koje je bilo skriveno u rukama gledatelja, te izveo zanimljivu manipulaciju nad Domagojem čije je tijelo uspio povući nevidljivim konopcem i dotaknuti mu vršak nosa bez direktnog kontakta.

Domagoj je zatim podijelio kestenje četvorici nepoznatih ljudi u publici pred koje je Kurt postavio izazov da odaberu spremnik iz kojega će se napiti – svi su uspješno izbjegli spremnik ispunjen prozirnom zapaljivom tekućinom. Dok je mentalist za stolom čitao misli preostale trojice iz publike, Maja je skrivena iza zavjese crtala jednostavni crtež. Kurt ipak nije uspio pročitati što je ona nacrtala, pa je u pomoć pozvao Jurija, kojem je Maja mislima slala crtež dok nije na opće oduševljene ispravno nacrtao izmet sa mušicama oko njega.

– Predstava može krenuti u više smjerova, ovisi o samim sudionicima – otkrio nam je kasnije Kurt na pitanje zašto je ulogu mentalista zatim prepustio Maji – pokazala se kao vrlo kooperativan sudionik, te uspješno pročitala misli kolegama iz publike prije no što je i sama napustila pozornicu.

– Rogovi rastu iz leđa poput laži. U ovakvim trenutcima osjećam kako rastu... – priveo je Kurt izvedbu kraju dok se izvijao u agoniji materijaliziranja laži na svojim leđima uz Jorisovu dramatičnu pratnju.

Prije no što su izvođači napustili pozornicu i prepustili se na milost i nemilost pitanja gledatelja, Antonia Kuzmanić im je uručila nagradu koju Festival novog cirkusa daje svim umjetnicima. Publika je doduše vidjela samo crnu kutijicu. – Nagrada je tajna... Njezina intrigantnost i jest u tome da ostaje intimni dar umjetniku, i samo onaj koji nastupa na festivalu ima priliku vidjeti je. Sama činjenica da se takva vrsta nagrade uručuje pred očima široke publike, a istodobno je riječ o nečem vrlo privatnom, čini tu nagradu još posebnijom – objasnio nam je Ivan Kralj.

Premda nam je Kurt priznao da je ovo bila prva izvedba predstave na engleskom jeziku, i da je pozornica bila znatno manja od uobičajenog prostora na kojem je igraju, splitska publika nije bila ni u kojem smislu zakinuta u kvaliteti izvedbe. Zanimljiv koncept propitkivanja odnosa istine i laži, te fizičke manifestacije laži u vidu rogova na mjestu gldje očekujete ugledati krila ostavlja dovoljno prostora za promišljanje i vlastitu interpretaciju.

Nakon predstave mnogi su pohrlili sudionicima koji su sukreirali predstavu na pozornici, kako bi pokušali proniknuti u tajne Kurtove vještine. Neki trikovi su vrlo skoro razotkriveni, no neke ipak nisu uspjeli objasniti. I bolje, pošto nam u svijetu u kojem živimo definitivno nedostaje dašak misterije i magije.

Sljedeći projekt bit će mnogo interaktvniji te uključivati potpuno aktiviranje publike

– Došao sam na ideju rogova na leđima, svidjela mi se, a u to sam se vrijeme počeo baviti i konceptom laži. Jedna stvar je vodila drugoj, i nekako se sve u jednom trenutku poklopilo – otkrio je Kurt kako je nastala predstava.

Sljedeći projekt, na kojem će također surađivati sa Jorisom, bit će mnogo interaktvniji te uključivati potpuno aktiviranje publike, najavio je. A kojim će smjerom nova predstava krenuti otkriti će sudionici radionice u istarskom Svetvinčenatu kamo su se umjetnici zaputili nakon radionice mentalističkih tehnika održane u Rijeci u ponedjeljak.