Hoće li studenti ostati gladni?

16_05_2013 / 12:11h  |  Autor: Marja Radić  |  Foto: Željko Šunjić, arhiva
Hoće li studenti ostati gladni?

Studentski zbor Sveučilišta u Splitu u utorak je organizirao tribinu o studentskoj prehrani. Glavna tema je bila uredba prema kojoj cijena menija raste za gotovo 30%, limit pada na 12 kuna, a upola se smanjuju i dnevna prava studenata...

Studentski zbor Sveučilišta u Splitu (SZ) u utorak je na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije (FGAG) organizirao tribinu o studentskoj prehrani. Kako je rekao sam dekan FGAG-a, ujedno i moderator tribine, Alen Harapina, cilj tribine bio je aktivirati studentski život u Splitu.

O studentskoj aktivnosti najviše je govorio profesor splitskog FESB-a Ivica Puljak koji je u prezentaciji istaknuo kako su današnji studenti generacija koja mijenja svijet te da se zbog toga trebaju pokrenuti i biti aktivniji. Toga se dotaknuo i novi predsjednik SZ-a Marin Ajduk te pojasnio da novo vodstvo nije imalo puno doticaja sa studentima i da zato organiziraju ovakva događanja.

Do sada su mogli pojesti četiri obroka dnevno, a sada mogu samo dva - skuplja

Glavna tema je bila uredba Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) o studentskoj prehrani koju je bolje pojasnio Miro Jukić, zamjenik predsjednika SZ-a. Po njoj se hrana klasificira na onu koja je na meniju i onu koja nije, a cijena menija raste za gotovo 30% - na 22,60 kuna. Postotak subvencije Ministarstva za prehranu koju studenti ostvaruju preko studentskih iksica na menije pada sa 73% na 71,24%. Sva hrana koja nije na meniju bit će subvencionirana od MZOS-a sa 50% što znači da će studenti ubuduće tu hranu plaćati dvostruko više nego do sada. Dok je prije limit bio 17 kuna, sada bi trebao biti 12 kuna uz tjedni reset subvencija na iksicama. Ukinuta je razina prava za vrhunske sportaše, a upola se smanjuju i dnevna prava studenata: do sada su studenti mogli pojesti četiri obroka dnevno, a sada mogu samo dva. Ove promjene će stupiti na snagu iduće akademske godine, a do tada odredba je podložna promjenama te je moguće reagirati i promijeniti stvari koje idu na štetu studenata.

Na tribini je sudjelovala i ravnateljica Studentskog Centra Gordana Raos koja smatra da uredba donosi minuse, ali uvodi red i disciplinu u financiranje hrane. Tog mišljenja je i Sanka Delija, rukovoditeljica službe za studentsku prehranu pri SC-u.

Uredba donosi minuse, ali uvodi red i disciplinu u financiranje hrane


- Uredba donosi jedinstvene cijene i obroke u cijeloj Hrvatskoj što Studentskim centrima otvara mogućnost da imaju javnu nabavu zbog čega će namirnice biti jeftinije – rekla je Delija i dodala kako mogućnost mijenjanja subvencija ovisi o tome ima li se novca, što je izazvalo negodovanje prisutnih studenata.

Na tribini se moglo čuti i obećanje da će Studentski centar razmisliti o uvođenju dodatnih blagajni kako bi se smanjili redovi u splitskim menzama, no pravi uzrok problema je prekapacitiranost menzi - jasna je bila Delija. Uredba bi trebala riješiti i problem na relaciji između SC i MZOS zbog kojeg se dugo čeka na izmjene menija splitskih menzi, no još nema odgovora kako studenti mogu u miru ručati ako im je pauza između cjelodnevnih predavanja samo petnaest minuta.

Zaključak prve u nizu studentskih tribina je da postoji prostora za djelovanje, ali da se studenti moraju okupiti u što većem broju te kroz javno djelovanje tražiti svoja prava. Ako dvorane nastave biti poluprazne kao na ovoj tribini, studenti neće imati puno uspjeha u ostvarivanju svojih želja. Zato trebaju ozbiljno shvatiti poruku koju je profesor Puljak iznio na početku svog izlaganja - Dream it. Wish it. Do it!