HNK Split iznenadio studente

07_10_2015 / 16:34h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: HNK Split
HNK Split iznenadio studente

Niz kulturnih incidenata dogodilo se 7. listopada na splitskim fakultetima i drugim mjestima Sveučilišta u Splitu. Umjetnici iz HNK Split nenajavljeno su se pojavili i izveli program s ciljem promoviranja kazališne sezone 2015/2016.

Na Fakultetu građevine, arhitekture i geodezije glumac Marijan Nejašmić Banić, predstavljen kao asistent, izveo je scenu iz predstave Čudo u Poskokovoj Dragi vjenčavši nasumce prozvanu studenticu i studenta. Na Ekonomskom fakultetu nastupili su operni solisti, na FESB-u Splitski gudački kvartet, na Medicini je kratki koncert održao jazz sastav predvođen Sašom Jakelićem, a na Pravnom fakultetu je tijekom predavanja u dvoranu upao Zbor HNK i počastio studente ulomkom iz opere Nabucco. U Sveučilišnoj knjižnici zaplesao je baletni ansambl, a u menzi FGAG-a su tijekom ručka Andrea Mladinić i Nikša Arčanin odglumili žestoku svađu. Bio je to performans u kojem je ona čak i udarila pladnjem o stol te pred zatečenim studentima krenula vrijeđati svog nevjernog momka, a on je kleknuo, zaprosio je i poljubio.

Na Ekonomskom je fakultetu u velikom amfiteatru Antonija Teskera otpjevala ariju iz Male Floramye, Mate Akrap izveo dio Spli'skog akvarela, mezzosporanistica Ivana Srbljan je zavodila studente poznatom arijom iz opere Carmen pritom koketirajući i dijeleći ruže studentima, a Vladimir Garić je zaključio ovaj dio izvedbom skladbe O sole mio.

Ovim akcijama najavljena je suradnja HNK Split i Sveučilišta u Splitu, koju su istog dana konferencijom za novinare predstavili rektor prof. dr. sc. Šimun Anđelinović i intendant Goran Golovko.
- Studenti su reagirali izuzetno pozitivno i s oduševljenjem, iz predavaonica su izlazili ozarena lica. Na Pravnom fakultetu je jedna studentica zahvalila dekanu kazavši kako se za vrijeme nastupa naježila - slikovito je predočio reakcije studenata Goran Golovko.

Danas je, rečeno je, održana tek prva u nizu akcija HNK Split sa Sveučilištem, koje, s obzirom na 20 tisuća studenata, ima izniman potencijal. Zimus je potpisan ugovor o suradnji ovih institucija, kojim je HNK postao nastavna baza Sveučilišta u Splitu.

- Kulturnim incidentima pokazali smo tek dio mogućnosti naše suradnje, gdje se stručna praksa pretvara u edukaciju i obratno. Tako se rađa nova kvaliteta - kazao je rektor, naglasivši važnost nastavnih baza za Sveučilište, jer je želja Uprave da barem deset posto najboljih studenata odrade stručnu praksu izvan kurikuluma.

- Kroz odvijanje kulturnih događanja želimo postići da zgrade ožive. S tim ciljem, kao i u želji popularizacije umjetnosti među studentima, ubuduće će se ispiti glume organizirati kao javne predstave na sastavnicama Sveučilišta, postavljat će se studentske izložbe i slično - najavio je Anđelinović.

Suradnja s kazalištem se, naglasio je, proširuje jer potpisani sporazum uključuje tri razine: institucionalnu, stvaranje zajedničkog proizvoda za opće dobro i internacionalnu.