HNK liječi teatrofobiju

04_10_2013 / 11:01h  |  Autor: Ada Reić  |  Foto: HNK Split, arhiva
HNK liječi teatrofobiju

Sezona splitskog HNK otvorena je Spli'skim akvarelom u sklopu Dana Ive Tijardovića, a nastavit će se Runjičevim večerima te do kraja mjeseca ponuditi koncerte, dramu, balet i operu...

Čak bi se i okorjeli ravnodušnici kad je riječ o kazalištu trebali posramiti ako nisu nikada pogledali Spli'ski akvarel ili Malu Floramye. Kako kaže vic, potonju je i bivši gradonačelnik htio financijski pomoći, ali najprije je, logično, htio saznati što je maloj. Tijardovićeve su operete tijekom desetljeća izvedbe dosegle toliku popularnost da su ih pogledali mnogi dijagnosticirani teatrofobi (op.a. ovaj je strah uistinu na popisu fobija, eto konačno dobrog argumenta za kazalištomrsce), a možda čak i pokoji gradonačelnik.

Dani Ive Tijardovića pa Runjićeve večeri

Tijardovićeva djela nesumnjivo su izniman doprinos splitskom i hrvatskom glazbenom stvaralaštvu, stoga je i kazališna sezona 2013/14. započela trodnevnom manifestacijom Dani Ive Tijardovića. Sezona je otvorena 03. listopada Spli'skim akvarelom, koji još od svoje praizvedbe 1928. godine oduševljava zaraznim arijama i sretnom ljubavnom pričom.

U petak, 04. listopada, u 20 sati publika će imati priliku premijerno pogledati dokumentarno-igrani serijal HRT-a Tijardović autora Željka Rogošića, dok je subota (točno u podne) rezervirana za predstavljanje knjige Duška Kečkemeta Nepoznati Tijardović. Sezona se nastavlja u autentičnom dalmatinskom štihu koncertom IX. Runjićeve večeri u organizaciji Skalinade i Grada Splita, a nakon nedjeljnog koncerta, u četvrtak i petak (10. i 11. listopada), mladi Dino Pešut pokazat će ponovno publici što su Pritisci moje generacije.

Pritisci moje generacije pa koncerti, balet i opera

Oni koji preferiraju auditivne užitke naspram vizualnih moći će poslušati još listopadskih koncerata: Ljubi s ljubavlju, koncert u organizaciji Zaklade Ljubo Stipišić Delmata, na kojem 12.10. nastupaju Gradski zbor Brodosplit, Vokalisti Salone, klape Neverin i Mriža, Tedi Spalato i Joško Ševo; 14.10. Večer serenada s Anom Domančić (flauta), Evgeniom Epshtein (violina) i Wladimirom Kossjanenkom (viola) te 21.10. Jesenju sonatu u izvedbi Wladimira Kossjanenka i Vesne Podrug (glasovir).

Balet Grk Zorba Mikisa Theodorakisa i koreografa Istvana Herzoga ponovno je 18. i 19. listopada na daskama splitskog teatra.

I operoljupci će doći na svoje kada na red dođe Verdijeva Traviata čija je premijera zadnjeg listopadskog petka nakon čega slijede dvije reprizne izvedbe.

A posljednji utorak u listopadu predviđen za Brešanovu Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja u izvedbi Narodnog pozorišta Tuzla. Gledatelji na poklon obavezno dobiju dozu smijeha sasvim dostatnu za narednih par dana, barem do novih predstava koje nas čekaju u studenom.

Kazalište nije luksuz - popust do 50%!

Splitski se HNK i ove godine pobrinuo da kazalište ne bude samo luksuz koji si samo rijetki mogu priuštiti. Naime, Učenici, studenti, invalidi, umirovljenici i nezaposleni karte mogu kupiti uz popust od 50%, a svi pretplatnici ostvaruju popust od 20% pri kupovini karte u slobodnoj prodaji.