Hladan tuš nakon odlične Dubioze

02_03_2014 / 09:46h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Željko Šunjić
Hladan tuš nakon odlične Dubioze

Na subotnjem koncertu Brkova, S.A.R.S.-a i Dubioze kolektiv posvjedočili smo kako bi Spaladium arena mogla i trebala mnogo češće izgledati. Nakon uzavrele atmosfere i četiri sata odlične svirke, u splitsku je realnost publiku vratio hladan tuš, doslovno.

Na subotnjem koncertu Brkova, S.A.R.S.-a i Dubioze kolektiv posvjedočili smo kako bi Spaladium arena mogla i trebala mnogo češće izgledati – prepun parter, ugodno popunjene tribine, dok publika uživa u svakom trenutku svirke.

Prvi su, pred solidno popunjenom dvoranom (a bilo je tek 20 i 30!), nastupali zagrebački Brkovi. Usprkos lošem zvuku, rasplamsali su žar u dvorani te se publika oko pola sata bacala na njihove hitove, ali i na interpretacije pjesama drugih autora, poput Neka mi ne svane Danijele Martinović koju je publika oduševljeno prihvatila.

Nakon Brkova na pozornicu je stupio S.A.R.S. Za nastupa Sveže amputirane ruke Satrianija zvuk je srećom bio znatno bolji, a od samog starta, s Mir i ljubav, publika je pjevala uglas sa njima. – Ako mislite da ste vidjeli sve od Brkova za večeras, pogrešili ste – najavio je Žare gostovanje Shamse 69 na pjesmi Ti, ti, ti. Svoj su nastup energični Beograđani priveli kraju oko 22 sata s odlično prihvaćenom Rakijom te Perspektivom s kojom su se oprostili sa splitskom publikom.

Dubioza kolektiv na pozornicu je stala dvadesetak minuta kasnije, te su članovi benda putem razglasa pozvali gledatelje da uživaju. Kvalitetno zagrijanoj publici nije trebalo dvaput reći – veći dio vremena ruke su bile u zraku a zborsko pjevanje – i to ne samo refrena – potpuno normalna stvar. Žešću reakciju izazvala je općenarodna Vlast i policija u koju su nas uveli tipičnom stadionskom smicalicom – malo parter, malo lijeve tribine, malo desne tribine, a sad oni naprijed – ali bez patetike i isforsiranosti.

S ništa manje oduševljenja nije dočekan ni Walter; publika je energično otpjevala što će junak pjesme uraditi majci neprijatelja kad se vrati.

– Sjećate li se vi Pule i Tuste? – najavili su cover pjesme KUD-a Idijoti, Ja sjećam se.

Nastavili su žestoko, i još žešće, uz odličan kontakt s publikom, kao da ne nastupaju u velikoj areni, već u klubu; bacali su se u publiku, bacali primjedbe na situaciju u društvu, političare, kapitalizam... Čarolija je trajala do petnaest minuta prije ponoći, a onda su napustili pozornicu. No, nije dugo trebalo da se dvoranom prolomi svirajte pičke. Bend se ekspresno brzo vratio i nastavio svirku. – Vi ste sjeban narod, to biće zbog mora... krivo je more! Palite smartfone, stupidfone... – najavili su obradu hita Divljih jagoda. Zasvijetlili su ekrani stotina mobitela, dok se refren orio arenom – doživljaj kakav će se pamtiti.

Slijedili su Brijoni, a zatim očekivano odlično prihvaćen hit Blam koji je osokolio pojedince iz publike da se pridruže bendu na pozornici, skakuću, pozdrave svirače i bace se natrag u prve redove. Na pjesmi Kokuz sviračima su se na pozornici pridružili plesači iz D'N'F-a koji su pokazali kako se brejka i pobrali ovacije publike.

Nakon još desetak minuta svirke, pjevači su predstavili bend, te zahvalili toncima i tehničkom osoblju na uistinu dobro obavljenom poslu. Izveli su još jedan stadionski trik, koji ne upali svakome: – Svi dole, svi dole – zatražio je pjevač, i većina ga je partera poslušala. Na znak su svi skočili gore ispruženih ruku – još jedna slika koju će mnogi u lijepom sjećanju ponijeti iz Spaladiuma. Zatim su zamolili da se napravi krug pred pozornicom, u koju se nekoliko trenutaka kasnije smjestila šutka izazvana ritmovima sa pozornice, koje je diktirao saksofonist.

Za kraj su odsvirali himnu Unije koje je Hrvatska odnedavno član, te na koncu popadali na pod. – Hvala svima, vidimo se – oprostili su se od publike nakon gotovo dva sata svirke.

Nakon uzavrele atmosfere i četiri sata odlične svirke, u splitsku je realnost publiku vratio hladan tuš, doslovno – taksi služba bila je prebukirana, noćni autobus premalen da prihvati gomilu nemotoriziranih posjetitelja koncerta, a u dvorani se nije moglo ostati dok se vrijeme ne smiri pa su mnogi promrzli i pokisli u nastojanju da se dočepaju nekakvog prijevoznog sredstava. Ali isplatilo se.