Hajduk, murva i Sveučilište

11_02_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Rene
Hajduk, murva i Sveučilište

Projekt Hajdučka murva predstavljen je 10. veljače, čime je najavljena suradnja splitskog kluba Hajduk i Sveučilišta u Splitu.

Sveučilište u Splitu i HNK Hajduk predstavili su, 10. veljače na Kampusu splitskog Sveučilišta, jedinstveni znanstveni projekt Hajdučka murva, povodom 105. obljetnice omiljenog kluba.

Nakon predstavljanja projekta ispred zgrade Tri fakulteta rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Šimun Anđelinović i predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić zasadili su prvu sadnicu hajdučke murve te na taj način simbolički označili povratak Hajduka njegovim sveučilišnim korijenima, odnosno jačanje suradnje Sveučilišta i kluba, kao sveučilišne nastavne baze.

HNK Hajduk je u suradnji s dr.sc. Oliverom Crmarić iz OPG-a Crmarić iz Solina i dr.sc. Nenadom Malenicom s PMF-a u Zagrebu, uz pomoć i potporu brojnih drugih sudionika, kao što je Damir Šarac, organizirao multidisciplinarni tim koji je uspješno zaliječio i sanirao Hajdukovu murvu na Starom Placu i od njenih pupova izveo genetski identične klonske zdrave sadnice, svaka od kojih ima potpuno isti DNA kao i stara Hajdukova murva. Za početak je napravljeno 105 sadnica. Prva je, kako je spomenuto, posađena, a preostale 104 bit će ustupljene Gradu Splitu kako bi ih posadio na području grada.