Stavili su Split na dlan

14_05_2012 / 07:27h  |  Autor: KMaja
Stavili su Split na dlan

Sve je krenulo od audio vodiča kojim smo željeli Split približiti posjetiteljima, a kako smo počeli raditi na tome, ideje su se množile i projekt je rastao – kaže Srđan, apsolvent rimskog veleučilišta Lumsa.

Vjerojatno ste svi u gradu makar jednom vidjeli turista izgubljenoga pogleda koji u rukama grčevito stišće papirić pomoću kojega se pokušava orijentirati, premda nije siguran gdje se uopće nalazi. Ovoga ljeta mukama te vrste je kraj, pošto Split posljednjega dana svibnja dobiva svoju prvu smartphone aplikaciju pod nazivom Split city guide. Iza projekta stoji mlada tročlana ekipa: Srđan Šore, Frane Poljak i Antea Marinović. Popričali smo sa muškim dijelom tima i saznali sve o aplikaciji koja će, osim turistima, sigurno dobro doći i Splićanima.

– Ideja za Split city guide došla je u prvom redu iz želje da sudjelujemo u turističkoj promidžbi grada. Sve je krenulo od audio vodiča kojim smo željeli Split približiti posjetiteljima, a kako smo počeli raditi na tome, ideje su se množile i projekt je rastao – kaže Srđan, apsolvent rimskog veleučilišta Lumsa gdje završava studij komunikacija, informacija i marketinga. Frane je, kao apsolvent Računarstva na FESB-u preuzeo tehnički dio posla. – Ozbiljno smo se programiranja dohvatili malo iza Nove godine i zadovoljan sam kojom brzinom je to išlo – kaže Frane.

Antea se u priču uključila kao promotorica. – Aplikacija je besplatna, a projekt planiramo financirati od oglašivača – objašnjava Srđan. – Za simboličnu cifru nudimo cjelogodišnje oglašavanje hostelima, restoranima, kafićima… svima onima koji žele privući turiste. Radi se o personaliziranom marketingu, svaki korisnik jednim potezom prsta dobiva direktnu informaciju koja ga zanima. Osim prostora na aplikaciji, nudimo promociju i na city guide web stranici – kaže Srđan.

– Aplikacija uključuje i kartu grada, na kojoj locira korisnika i daje mu detaljne upute kako doći do traženog mjesta. To je posebno korisno onima koji se izgube u Palači – dodaje Frane. – Audio vodičem koji će biti dostupan na pet jezika, posjetitelju se pruža mogućnost da samostalno organizira razgledavanje grada u svom ritmu, a pregledom ugostiteljskih objekata omogućuje mu se da isplanira obroke i zabavu, bez iznenađenja. Aplikaciju, ili čak više njih, toga tipa ima veći broj turističkih gradova te je razumno očekivati da će je posjetitelji sasvim sigurno preuzeti – zaključuje Srđan.


Besplatno do svih informacija na svom smartphoneu

Split City Guide – osobni turistički vodič sa interaktivnim audio vodičem – je besplatna aplikacija za najpopularnije mobilne platforme.

U vodiču ćete naći sve najvažnije informacije za posjet Splitu, od općenitih informacija o gradu preko kulturnih zanimljivosti, smještaja, događanja, restorana, kafića, noćnog života, važnih brojeva, plaža, sporta, različitih aktivnosti u Splitu i njegovoj neposrednoj okolici, do zanimljivih činjenica o gradu.

Inovativnost projekta je vodič koji sadrži više od 15 gradskih lokacija sa jedinstvenim tekstualnim opisom i audio fileom za vodič prevedenim na četiri jezika. Za lakše snalaženje po gradu i pronalaženje željenih sadržaja u aplikaciju su integrirane i Google karte.

Aplikacija će biti dostupna na pojedinim marketima mobilnih platformi, a njen razvoj pratite na Facebooku.