Grumblijeva porcija smijeha

22_10_2012 / 00:53h  |  Autor: Antonia Stipić
Grumblijeva porcija smijeha

Predstava Grumblijeve kronike razbija predrasude da su takve predstave samo za djecu, a nastala je kao diplomski rad glumca Siniše Novkovića...

Prošlog  četvrtka Gradsko kazalište mladih Split premijerno je ugostilo najgluplje stvorenje u svemiru – Grumblija. Inspiriran kompjuterskom igricom Neverhood Siniša Novković je stvorio ovaj živopisan lik kao dio lutkarske predstave Grumblijeve kronike. Grumbli tako nakon raketnog udesa pada na nepoznatu planetu i tamo susreće strvinare Nomove, crve blizance Ulfa i Šulca , E.T. -a, prvog psa astronauta Lajku i zanosnu ljepoticu Ćićolinu koju je zatočio kralj Knorr koji na kruni nosi kondenzator crne materije potreban za popravak rakete. U ovoj prvenstveno duhovitoj predstavi osim svestranog Novkovića koji je režiser, autor lutaka i animator lepršavo igraju talentirane mlade snage - glumica Mia Roknić koja se prvi put upustila u lutkarski svijet i student splitske glumačke akademije Bojan Brajčić.

Izražajne lutke, dinamični pokreti, britki i zabavni dijalozi držali su pažnju publike svih uzrasta. Glazba Vanje Gvozdanovića skladno je pratila scenske prizore te upotpunila predstavu nastalu kao diplomski rad glumca Siniše Novkovića koji svoju ljubav za lutkarstvo objašnjava slobodom koju taj izričaj pruža. – Lutka nema granice, a ne kasni ni na probe kaže Siniša smatrajući da je predstava u potpunosti ispunila svrhu, a to je liječenje malodušnosti i mrzovolje kod ljudi.- Dobro je prihvaćena kod svih uzrasta i razbija predrasude da su takve predstave samo za djecu.

Predstava uspješno objedinjava više tehnika animacija lutaka što inače može biti jako izazovan posao. Primjerice u tradicionalnom japanskom kazalištu lutaka bunraku za upravljanje svakom lutkom trebaju čak tri lutkara. Glavni lutkar pokreće glavu i desnu ruku lutke, drugi lijevu ruku i tijelo, a treći je zadužen za hodanje.

Repertoar Gradskog kazališta mladih Split obogaćen je ovom predstavom, a saznajemo da se sprema i nastavak Grumblijevih pustolovina. Iako lutkarstvu ne treba dodatna promocija jer popularnošću dostiže nogometne utakmice i turbo folk koncerte svejedno vas pozivamo da se počastite ovom porcijom smijeha te kvalitetne i plemenite umjetnosti.